Chris Carlsen er redaktør i NRK Oslo og Viken

MENINGER:

Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden om at vår journalist presset på for å få henne til å dele

«Vi har lyttet på intervjuet med Tunold på nytt», skriver NRK-redaktør Chris Carlsen, men tar gjerne en diskusjon om medienes bruk av caser i nyhetssaker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Vi i NRK Oslo og Viken beklager at møtet med oss ble en dårlig opplevelse for Ragna Marie Tunold. Det er leit å høre at hun følte seg presset i intervjusituasjonen og at den ferdige saken ble annerledes enn hun så for seg.

Vårt ønske er at intervjuobjekter og andre vi er i kontakt med skal føle seg godt behandlet. Vi er spesielt opptatt av at unge kilder som kanskje ikke har hatt så mye med media å gjøre tidligere, skal føle seg ivaretatt. Derfor er dette ekstra trist.

Vi ønsker å invitere Ragna Marie Tunold på et besøk hos oss. Vi vil gjerne høre mer om hennes opplevelser med vår redaksjon spesielt og media generelt - for å lære og for å bli enda bedre. Samtidig har vi lyst til å fortelle hvordan vi jobber og gi henne et innblikk i den journalistiske prosessen. Både hvordan en sak blir til og hvordan vi jobber med historiefortelling.

Kanskje er det noen misforståelser som kan oppklares og noen forventninger som kan avklares. Samtidig er vi åpne for at vi ikke er feilfrie. Og det er spennende å bli utfordret på faget vårt.

Så litt om selve saken. Vårt mål var å sette fokus på en viktig sak – seksuell trakassering i skolen og håndteringen av dette - som skulle tas opp til politisk behandling. Vi mener det er prisverdig at ungdomsrådet peker på et samfunnsproblem, og vi ønsket å belyse det i denne saken.

Vi har lyttet på intervjuet med Tunold på nytt og kjenner oss ikke igjen i påstanden om at vår journalist presset på for å få henne til å dele personlige erfaringer. Så kan vi skjønne at Tunold kan føle seg litt snytt når et langt intervju med henne ender opp som ett avsnitt i den ferdige nettsaken. Samtidig inneholder nettsaken intervju med to tøffe unge jenter som deler egne opplevelser med seksuell trakassering, en faktaboks med definisjon av seksuell trakassering, et visuelt element som vi kaller NRK Forklarer med relevante funn om seksuell trakassering fra undersøkelsen Ung i Oslo 2021 og et intervju med skolebyråden i Oslo. Det er mange ting som skal med og begrenset med plass.

NRK er opptatt av å nå så mange som mulig med vårt innhold. Uten publikum har våre saker ingen verdi. Derfor bruker vi mye tid og krefter på å fortelle historier på en så god og engasjerende måte som mulig.

NRK har en solid posisjon i Norge, men vi står sterkest hos de over 50 år med høy utdanning. Derfor er vi spesielt opptatt av å nå bedre ut hos den yngre delen av befolkningen. Og vi vet gjennom innsiktsarbeid at det skal mye til før de yngste målgruppene velger å bruke tid på våre saker. Vi må bruke et enkelt og godt språk som er i øyehøyde med målgruppa, vi må komme tett på vanlige mennesker og deres historier og sakene må være visuelt innbydende for å nevne noen viktige momenter.

Kanskje har vi blitt for opptatt av å ha med vanlige folk, såkalte caser på stammespråket, og deres erfaringer og opplevelser i våre saker? Det vi har av innsikt og erfaring tyder ikke på det. Men vi tar gjerne en diskusjon.

Målet med å fortelle historier gjennom mennesker og deres erfaringer er å gjøre sakene så interessante, forståelige og gode som mulige. Det gjør historiene mer konkrete og potensielt komplekse saker og problemstillinger mer håndfaste.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS