De danske spillerne var oppløst i tårer etter at deres lagkamerat Christian Eriksen falt om etter hjertestans under lørdagens landskamp mellom Finland og Danmark.

NRK har fått over 80 klager på fotball-EM: De fleste om Eriksen-bildene

Bare dager etter fotball-EM startet, har det kommet inn 86 henvendelser til NRK. Til høsten skal Kringkastingsrådet vurdere bildene av hjertestansen til fotballspiller Christian Eriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er kommet inn 86 henvendelser om fotball-EM til NRK i løpet av helgen. De fleste av dem omhandler hjertestansen til Danmark-spiller Christian Eriksen.

Det forteller rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, til Medier24. Skarrud har ikke tid til å gi et eksakt antall på klager knyttet til bildene av Eriksen.

Han forteller at det ikke er uvanlig at det kommer inn et titalls klager på enkeltsaker.

– Hva skjer videre nå før dette eventuelt blir behandlet i Kringkastingsråd?

– Det skjer ikke noe mer med klagene nå enn at de tas imot nå og sendes ut sammen med alle andre henvendelser til rådet og NRK-ledelsen i september, skriver Skarrud.

EM-seerne ble lørdag kveld vitne til at 29-årige Christian Eriksen segnet om på banen og måtte få akutt hjelp av helsepersonell.

Det er NRK og TV 2 som har rettighetene til å vise EM i Norge - og kampen gikk på NRK 1. De viser produksjonen til UEFA - som viste flere nærbilder av Eriksen som fikk behandling på banen. De viste også bilder av hans familie i sjokk.

Bildene skapte reaksjoner både hos de norske kommentatorene, som flere ganger under sendingen og på sosiale medier. NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith påpekte flere ganger under sendingen at bildene var for nære.

Blant de som reagerte var presseetiker og fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk. Han så ikke bildene selv, men va krystallklar på hvor ansvaret ligger for at seerne får det med seg:

– NRK har et ansvar for hva de sender ut; Uansett om det er produsert av andre eller ikke. Vær varsom-plakaten gjelder for en slik sending også. Det er klart at hvis NRKs kommentatorer sitter i studio og sier høyt at dette er bilder man ikke burde vist, så bør NRK være raske på å ta dem ned, sier Aas Olsen og understreker at han tar forbehold om hvor lenge de var på skjermen før kanalen tok grep.

VG-kommentator Leif Welhaven reagerte også på bildene.

– NRK bør evaluere i etterkant og se om de kunne gjort noe annerledes, sa han til Medier24.-

NRKs sportsredaktør Egil Sundvor rettet kritikken videre til Det europeiske fotballforbundets TV-produksjon.

– Jeg har stor forståelse for at folk reagerer på dette, og vi har prøvd å håndtere dette på best mulig vis. Vi gikk til egne bilder da vi skjønte at UEFA ikke hadde samme etiske ryggmargsrefleks som vi forventer av dem, sa Sundvor til Medier24.

Powered by Labrador CMS