Redaktør i Subjekt, Danby Choi.

Subjekt-redaktør langer ut mot stor Facebook-gruppe: – Uhørt

Danby Choi reagerer på at Bransja Prat kastet ut avisens nyhetsredaktør. – Vil ikke ha egenpromotering av stoff bak betalingsmur, svarer administratoren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Engasjementet har den siste tiden vært stort i Facebook-gruppen «Bransja prat», etter at Subjekts nyhetsredaktør, Geir Bergersen Huse, ble utestengt fra gruppen.

Gruppen handler om kulturlivet og har i skrivende stund i underkant av 8000 medlemmer.

Ifølge Subjekts sjefredaktør, Danby Choi, skal utestengelsen ha skjedd etter at Huse delte en plussartikkel i gruppen, der gruppeadministratorenes inntekt ble kjent.

Choi understreker også at han ikke tror nyhetsredaktøren ble utestengt fordi artikkelen handlet om administratorene. Likevel reagerer han.

– Det synes jeg var uhørt. Da fikk gruppen plutselig nye regler om at plussartikler ikke var lov å dele, som om det hadde vært regelen tidligere. Plussartikler, delt av journalister, har tidligere vært dominerende i gruppen, sier Choi til Medier24.

– Men det er vel ikke urimelig at man må følge administratorenes reglement for å være medlem av en Facebook-gruppe?

– Ja, og det må være greit å spille inn at viktige diskusjoner om lønnsforskjeller i musikkbransjen vil utebli fra gruppen, med de nye reglene. Reglene ble heller ikke diskutert med gruppens åtte tusen medlemmer, før de ble diktert, svarer Choi.

– Det er skremmende

– Hvordan vil Subjekt fortsette å bruke Bransja prat?

– Vi kan ikke gå med på administratorens nye prinsipp, som tilsier at journalistikk må være gratis. Det er et utrolig signal han sender, og svært umusikalsk fra en mellommann i musikkbransjen, sier Choi.

Og fortsetter:

– Da er det nok bedre å bare la være å være aktiv i gruppen, men samtidig vil jeg advare gruppen mot å sette slike regler. Jeg har vært medlem i gruppen i mange år, kanskje 5-7.

Choi mener reglene kan føre til at gruppen potensielt ikke vil diskutere viktige avsløringer fra kulturfeltet.

– At man ikke ser på journalister som bidragsytere i å vekke slike debatter, er for meg skremmende. I stedet for å diskutere funnene, jakter man heller på underliggende motiver.

– Men det skal vel også sies at dere ikke akkurat håper at ingen vil kjøpe abonnement hos dere, når dere deler lukkede saker i en gruppe?

– At journalistikk koster penger, er et enkelt faktum og en hygienefaktor. Problemet er at en angivelig debattgruppe utelukker innhold som journalister må ta seg betalt for.

Ønsker ikke egenpromotering

Gruppeadministrator Hans Petter Haaland er blitt forelagt Danby Chois kritikk.

Han har ikke anledning til å la seg intervjue, men svarer i en e-post til Medier24.

Der forteller han at Bransja prat startet som en liten intern bransjegruppe, men at den gjennom pandemien har vokst seg mye større.

Til nå har gruppen ikke hatt fastsatte regler, men innlegg som er blitt rapportert som upassende, har blitt slettet.

– Noe av det folk i gruppa reagerer på, er når medlemmer bruker forumet til å promoterer produkter de selger, det være seg artister som poster egen musikk, bøker de har skrevet eller, som i dette tilfellet, linker til egne saker de har skrevet, som ligger bak betalingsmur, skriver Haaland.

Han sier mange i gruppen oppfattet Subjekts posting av egne saker som promotering.

– Saken som skjulte seg bak den omtalte linken Subjekts journalist postet i gruppa, ble rapportert av mange medlemmer. Jeg abonnerer selv ikke på Subjekt, så jeg ante ikke at mitt navn figurerte i saken da jeg slettet denne posten.

– Dette handler altså ikke om folk skal eller ikke skal betale for kultursaker, men om at vi ikke ønsker egenpromotering av stoff som ligger bak betalingsmur i en lukket gruppe på Facebook.

Powered by Labrador CMS