Håvard Lied i Dagen reagerer på NRK-sak om krigen i Gaza.

MENINGER:

Dette er ikke NRKs oppgave

«Føler du deg maktesløs i møte med inntrykkene fra Gaza-krigen. Prøv Israel-boikott, tipser NRK», skriver Håvard Lied.

Publisert Sist oppdatert

I det som er utformet som en nyhetsartikkel ramser NRK opp sju tiltak nordmenn kan gjøre for å hjelpe palestinere.

Råd som å lese seg opp på konflikten er vel og bra. Er det noe Midtøsten-debatten lider av i Norge, er det nettopp at mange har svært sterke meninger om fordelingen av et landområde de ville hatt store vansker med å peke ut på et verdenskart.

Men er det NRKs oppgave å peke ut organisasjoner man skal gi penger til for å hjelpe palestinere? Hva gjør dette med NRKs habilitet når de kritisk skal dekke nettopp disse organisasjonene?

Å oppfordre leserne til å delta i demonstrasjoner, ser jeg heller ikke at skal være pressens oppgave, men la gå.

Det blir virkelig ille når NRK kommer til punkt fem av sju på tiltakslisten sin.

Her omtaler NRK Israel-boikott som et av tiltakene nordmenn kan gjøre for å hjelpe. Dette er ikke begrunnet på noen annen måte enn å vise til Palestina-aktivist Anna-Linnéa Rundberg i Senterpartiet, som ikke ønsker å se israelske varer i butikken.

Kampanje­journalistikk

NRK er fullfinansiert av staten og jeg stiller meg spørrende til at våre skattepenger skal gå til slik kampanjejournalistikk.

Når jeg prater med kilder i deler av Kristen-Norge og i Israel-organisasjoner er inntrykket mitt at NRK-skepsisen er svært stor.

Dagen har tidligere skrevet om Med Israel For Fred (MIFF) som gikk hardt ut mot NRK etter at de feilaktig meldte om flere hundre drept av Israel på Ahli Arab-sykehuset. En sak NRK siden endret tittel på.

MIFF og en rekke andre Israel-organisasjoners mistro mot statskanalen er noe som ikke bare må avfeies, men tas på alvor. Det er avgjørende at NRK tilstreber å dekke Midtøsten på en tillitvekkende måte for hele befolkningen. 

I VGs oppsummering av egen dekning av Gaza-krigen skriver avisen:

«Det er ikke nødvendigvis et mål at alle saker skal ha kilder fra alle parter i konflikten. Men over tid må kildebredden være god. Vi tror den kunne vært bedre».

Dette er en god refleksjon, og her er jeg helt enig. Det er ikke slik at hver eneste sak om Gaza-krigen må inneholde synspunkter fra begge sider, men begge sider bør få slippe til hos NRK.

Hører heller hjemme i debattspaltene

Noe formildende blir det derfor om NRK nå følger opp med sju punkter for dem som ønsker å hjelpe de over 130.000 israelere som er evakuert fra både nord og sør, grunnet terrorgruppene Hamas, Islamsk jihad og Hizbollah konstante rakettangrep mot landet.

Eller alle de 120 gislenes familier som sitter igjen og lurer på om sine kjære er levende eller døde i hendene på Hamas.

Så kan man også argumentere for at to feilvurderinger ikke blir til en rett, og at NRK aldri burde skrevet saken som oppfordrer til Israel-boikott. Slike oppfordringer hører heller hjemme i debattspaltene. 

Nordmenn betaler seks milliarder i året til NRK. Det gjør vi ikke fordi vi trenger å bli fortalt hvilke land vi skal boikotte, hvilke organisasjoner vi skal gi penger til eller hvilke demonstrasjoner vi bør gå i, men for å ha en fri og kritisk statskanal som kan gi oss god journalistikk om denne komplekse konflikten, uten selv å ta side. 

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS