Tor-Bjørn Nordgaard mener det er et skritt i riktig retning at NRK har involvert flere trossamfunn i satsingen.

MENINGER:

Selvfølgelig hører Gud hjemme på NRK

«Den fargerike og solide kristne bevegelsen som betyr så mye for hundretusener av nordmenn, er en godt bevart hemmelighet for altfor mange. NRK tar et skritt i riktig retning ved å speile denne kulturen gjennom ukentlige TV-gudstjenester.», skriver Tor-Bjørn Nordgaard.

Publisert

Det finnes et godt medietilbud til de som fremdeles tror på den kristne Gud i Norge, og som ønsker et kristent blikk inn i journalistikken, ifølge Mone Celin Skredes debattinnlegg i Medier24 den 16. oktober.

Jeg takker for komplimentet når hun nevner at vår nystartede nettavis Verdinytt.no er med på å sørge for dette. Som sjefredaktør for denne nykomlingen blant de kristne mediene, håper og drømmer jeg om at vi skal leve opp til den forventningen – å være et godt medietilbud, med et kristent blikk inn i journalistikken.

Men det er synd at vår og de andre kristne medienes eksistens blir forsøkt brukt som et argument for at NRK ikke burde kringkaste gudstjenester.

For selv om vi i Verdinytt.no mener at vi fyller en plass i mediemangfoldet, så innser vi at verken vi eller de andre kristne mediene er allmennkringkastere. Og vi har i grunnen heller ikke noen ambisjon om å overta allmennkringkasteransvaret fra NRK.

Det tilhører allmennkringkasterens oppdrag å speile hele den kulturen som finnes i samfunnet. Det vil innebære at mye av det som publiseres, vil bære med seg et budskap som forkynnes til seerne. Oftest er det ikke-religiøs, eller sekulær om du vil, forkynnelse som serveres. For alle har et livssyn – og formidler til andre den måten man ser verden på. Nøytralitet er en myte. Den kan bare brukes til å argumentere for å gjemme bort enkelte utvalgte livssyn fra det offentlige rom.

Norge har ikke bare en sterk kristen kulturarv som har preget lovverk, menneskesyn og tradisjoner i tusen år. Norge har også en levende og sterk kristen bevegelse i vår tid. Denne bevegelsen forsøker ikke å gjemme seg, og den trives heller ikke med å bli forsøkt bortgjemt. Men den er underdekket – både av allmennkringkasterne våre og av andre store mediehus.

De titusener som samles til kristne festivaler hver sommer, har hittil forblitt en godt bevart hemmelighet for de som ikke benytter mediemangfoldet og oppsøker Verdinytt.no og andre kristne medier.

At NRK har gjenopptatt den gamle tradisjonen med å sende ukentlige gudstjenester på TV, er et skritt i riktig retning. Det er et skritt i retning av at allmennkringkasteren ser sitt ansvar for å speile hele den norske kulturen, uten å utelukke de mange som er begeistret over å få tilbe Jesus på søndagene.

Det er også et skritt i riktig retning at NRK har involvert flere trossamfunn i satsingen. For det store og fargerike mangfoldet i floraen av kristne menigheter her til lands, både innen Den norske kirke og i frikirkelige sammenhenger, er også en altfor godt bevart hemmelighet for altfor mange.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS