Halden Rådhus

DEBATT:

Noen ganger må vi som kommune ta andre hensyn enn media er opptatt av

«I Halden kommune er «Åpen» et av våre verdiord. Det betyr ikke at vi er i mål med åpenhet, men det er en viktig rettesnor i vårt arbeid med å bli litt bedre hver eneste dag.», skriver kommunedirektør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Halden Arbeiderblads nyhetsredaktør ønsker mer åpenhet og gjennomsiktighet i offentlig forvaltning, og det har han skrevet om i Medier24.

Selv om han ikke nevner Halden kommune med navn, så forstår vi som jevnlig svarer på innsynsbegjæringer fra Halden Arbeiderblad at nyhetsredaktøren blant annet snakker om oss. Noen ganger må vi som kommune ta andre hensyn enn media er opptatt av. Samtidig som vi skal sikre åpenhet, må vi for eksempel også sikre at næringslivet vårt kan utvikle seg uten at vi røper forretningshemmeligheter. På det området er nok ikke alltid kommuneledelsen og lokalavisa enig, men vi lytter til kritikk og skal fortsette å vurdere hvordan vi kan bli bedre.

Vi er nemlig grunnleggende enig i at åpenhet og medias innsyn er en svært viktig del av demokratiet. Derfor har vi i senere år jobbet mye for å bli bedre på disse områdene. Noe av denne innsatsen handler om å få fornuftige tekniske løsninger på plass. Her hang nok Halden kommune noe etter tidligere, men de siste par årene har vi tatt viktige grep.

Vi har innført ny elektronisk postjournal og saks- og arkivsystem. Dette er noen av de viktigste verktøyene i kommunehverdagen og er en krevende jobb å få på plass. Med moderne løsninger på plass, er det nå mye enklere å finne fram i postjournalen enn tidligere og det er enklere å finne dokumenter til politiske møter enn det var før.

I løpet av det siste året har vi også innført «Kommune-TV» - en streamingplattform skreddersydd for politiske møter. Selv om alle er velkomne til å overvære politiske møter uansett, blir politikken enda mer tilgjengelig når flere møter streames. At det nå også er mulig finne igjen opptak av møter i et åpent og tilgjengelig arkiv, gjør det enklere for journalister og innbyggere å følge med på politiske prosesser.

I tillegg har vi utviklet nye nettsider for å gjøre vår informasjon mer tilgjengelig.

Alt dette er investeringer vi har tatt fordi vi ønsker å være åpne. Vi prøver å gjøre vår informasjon tilgjengelig.

Så er det selvsagt sånn at det ikke er nok å ha gode verktøy. Vi må også bruke disse riktig. Der hender det det glipper. Det tar tid før alle i en stor organisasjon er komfortable med nye verktøy. Derfor må vi bare erkjenne at noen av de mange tusen dokumentene som produseres av våre over 2000 ansatte, ikke alltid lagres riktig.

Halden var ikke først i kommune-Norge med å etablere kommunikasjon som et viktig fagområde. Nå har vi en liten kommunikasjonsavdeling som gjør en viktig jobb med å åpne dører for media og med å være pådrivere internt for økt åpenhet. I tillegg har vi i senere år satset mer på lederopplæring enn tidligere. Slike innsatser gjør at bevisstheten for åpenhet og innsyn gradvis øker blant mange i Halden kommune. Vi vet vi ikke er i mål, men med «Åpen» som et av våre verdiord holder vi riktig kurs.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS