Aftenposten har allerede hengt opp lapp i kontorlandskapet. Se på det som et diplom for å vinne pris denne uka.

SKRÅBLIKK:

Fra elite til liten, og opplagsrekorder

«Opplagstall-tid er min favoritt-tid i mediebransjen. For en bransje som er så skeptisk til spinndoktorer så viser de hvert år at de behersker kunsten til fulle.», skriver Marius Thorkildsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Velkommen til Ukas beste, eliteprisen ingen i Medie-Norge har bedt om.

Ukas beste elitegruppe: Medier24 og Aftenposten

Medier24 og Aftenposten fikk denne uken oppleve at sitatsjekk kan være en ganske nyttig greie. Den enorme mengden med feilinformasjon og falske nyheter knyttet til Russlands invasjon av Ukraina har ført til Aftenposten har satt ned en egen gruppe som skal gå gjennom og verifisere all informasjon som kommer ut av Ukraina.

Da dette kom Medier24 for øret tenkte de at dette var noe man burde lage journalistikk på. Som tenkt, så gjort. Mandag kunne vi derfor lese et intervju i Medier24 med nyhetsredaktør i Aftenposten Tone Tveøy Strøm-Gundersen. Hun fortalte at avisen hadde satt ned en «elitegruppe» for å verifisere bilder og fortelle historiene fra Ukraina.

Jeg husker jeg stusset da jeg leste saken. Mest fordi bruken av «elite» var lite «Aftenpostensk» slik jeg kjenner avisen.

Det ble visstnok også stusset innad i avisen. Journalist i Aftenposten og gruppemedlem Ole Alexander Saue sier som Erna Solberg at «han ikke ville brukt akkurat de ordene» for å beskrive gruppen.

Det viste seg at Strøm-Gundersen heller ikke hadde brukt de ordene. Senere samme dag kom nemlig følgende rettelse fra Medier24:

Rettelse: I den opprinnelige saken var gruppen omtalt som en «elitegruppe». Det riktige sitatet var «en liten gruppe».

Vi gratulerer med elite-pris!

Ukas beste overskrift: Yvonne Stikbakke

Denne uken var det klart for kvinnedagen. Den ble markert med både paroler, innlegg i sosiale medier og debattinnlegg. Den ga oss også ukens mest oppsiktsvekkende overskrift.

Salgsdirektør i Metro Sounds, Yvonne Stikbakke, var tirsdag å finne på forsiden av Salg24 under overskriften «Jeg glemmer aldri at sjefen min sa: –”Det er 18 menn her, skal du la dem pisse på deg?».

Debattinnlegget var heldigvis noe mindre dramatisk enn overskriften kunne tyde på. Men svaret på spørsmålet er uansett NEI, helt uavhengig av om det omhandler den til dels kjipe realiteten ved å være eneste kvinne i et mannsdominert miljø, eller en særdeles uakseptabel dag på kontoret.

Gratulerer med pris!

Ukas beste illustrasjonsbilde: Sandnesposten

Opplagstall-tid er min favoritt-tid i mediebransjen. Her blir medier som vanligvis er opptatt av å være sannferdige, nyanserte og etterettlige plutselig eksperter på å spinne egne opplagstall til egen fordel.

Så godt som alle medier har rekord-opplag, rekord-fremgang, eller rekordliten tilbakegang. For en bransje som er så skeptisk til spinndoktorer så viser de hvert år at de behersker kunsten til fulle.

Sammen med sakene kommer det ofte også illustrasjonsbilder tatt av mediene selv. Ofte er det jublende journalister i kontorlandskap med en redaktør i midten.

Sjangeren har imidlertid en stor grad av variasjon, og med fiffige fototekniske grep kan man også her fortelle en god journalistisk historie.

Mitt favoritt-bilde fra uken som har gått kom fra Sandnesposten.

Opplagsveksten er her illustrert med åtte ansatte i Sandnesposten rundt et møtebord i Norges mest sterile møterom.

Det noe nøkterne utgangspunktet for bildet er imidlertid kompensert for av fotografen. Vedkommende har valgt å tilte hele rommet ca. 45 grader slik at hele bildet er på skrå. Dette gir den fantastiske dobbeltbetydningen av at det ikke bare er Sandespostens om går oppover, men hele bildet går jo faktisk oppover i rekordfart.

Bilde som graf er bør herved bli obligatorisk for all opplagsjournalistikk fremover.

Gratulerer med pris, og ny fotosjanger!

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS