Märtha Louise
Märtha Louise forteller hvordan hun opplevde Late Night-seansen på SKUP i Tønsberg fredag kveld.

MENINGER:

Jeg kan ikke komme med kritikk uten å bli møtt med latterliggjøring og hersketeknikk

Reaksjonen til Mads Andersen er helt i tråd med hvordan jeg opplever at media forholder seg til meg, skriver Märtha Louise.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et tilsvar til artikkelen Mistet kontrollen på Märtha Louise-intervjuet på SKUP: – Jeg holdt på å gå av scenen.

Jeg opplever situasjonen på Late Night showet på SKUP annerledes enn slik den blir beskrevet av Mads A. Andersen, så hans utsagn får stå for hans regning.

Men jeg vil igjen presisere at reaksjonen hans er helt i tråd med hvordan jeg opplever at media forholder seg til meg.

Media kan overdrive, bruke tabloide vinklinger og pålegge meg og mine meninger vi hverken har eller står for, mens jeg ikke kan komme med kritikk uten å bli møtt med latterliggjøring og hersketeknikk.

Irrelevant om sexlivet

Et av de groveste eksemplene på det siste sto Mads A. Andersen selv for på slutten av intervjuet. Han valgte da å lese høyt en uttalelse fra Durek for flere år siden om vårt sexliv, som var irrelevant i denne sammenhengen.

Dette er en uttalelse som Durek har beklaget i etterkant sagt at han ikke burde gitt og vært lei seg for. Han beklaget både til meg, familien og særlig til jentene våre.

Uttalelsen ble gitt i en podcast i USA hvor temaet blant annet var sex og samliv. Den var ment for lytterne som hadde valgt å høre på podcasten. Den var ikke myntet på den norske offentligheten og i hvert fall ikke ment opplest av en fremmed mann på scenen på SKUP konferansen, med meg til stede, foran 600 journalister.

Brukte hersketeknikk

Han hadde selvfølgelig ikke informert meg om at han ville lese opp dette sitatet på forhånd. Det må være lov å spørre om Mads A. Andersen hadde planlagt å gjøre dette for å latterliggjøre og ydmyke meg på scenen og pålegge meg skam som kvinne. En velkjent hersketeknikk. I dagligtale ville jeg kalt det et «asshole move».

Å bruke skam som middel for å imøtegå noen som kommer med legitim kritikk i 2023, synes jeg ikke hører hjemme på en seriøs arena som SKUP-konferansen. Eller noe annet sted for den saks skyld.

Jeg hadde med en Powerpoint fordi jeg har blitt kritisert for ikke å komme med fakta, men å være for emosjonell. Så jeg viste fakta på Powerpoint fra pressens egne overskrifter og utsagn for å underbygge mine utsagn fra «Min Sanning» og andre sammenhenger.

Kun én i salen svarte ja

Grunnen til at jeg stilte spørsmål i salen, var fordi jeg ville vite om det var noen av pressen selv som hadde opplevd et hardt mediepress. Det var kun én som svarte at vedkommende hadde det.

Noe som etter min mening er relevant i pressens egen forståelse av hva de gjør mot andre mennesker - hvordan sakene påvirker deres mentale helse, deres selvbilde, deres livskvalitet - når de kjører en kraftig mediekampanje med negativt fortegn i alle kanaler.

Det viste seg at en slik type erfaring er ganske begrenset i pressens egne kretser. At kritikk i media oppleves som overveldende underbygges blant annet i forskningsprosjektet «I Medienes Søkelys».

Og det mener jeg pressen i større grad bør ta ad nota og diskutere innad. Det er altså ikke bare hvert enkelt oppslag men totaliteten i alle kanaler parallelt som skaper mediepresset.

Powerpointen var ikke klar

Mads A. Andersen kontaktet oss onsdag 19. april, altså to dager før, og ikke for en uke siden. Jeg snakket med han og jeg var åpen om hva jeg ville snakke om og endret Powerpointen for at den skulle passe bedre til hans spørsmål.

Grunnen til at jeg ikke fikk delt Powerpointen med han i forkant, var fordi den ikke var klar og jeg jobbet med den helt fram til jeg skulle på.

Jeg tenker det er viktig å komme med et budskap som kan føre til positiv endring. At vi kan se på det som står i pressen fra ulike ståsteder, der vi kan bygge bro, kanskje forstå hverandres ståsted bedre, kanskje få noen aha-opplevelser. Det var grunnen til at jeg sa ja til å være gjest på SKUP.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS