Erling Braut Haalands viking-fotoshoot fikk VGs KI-robot til å feiltolke en smule (se innfelt). Her er Haaland avbildet under innspillingen av Viaplay-dokumentaren «Haaland: Breaking Ground».
Erling Braut Haalands viking-fotoshoot fikk VGs KI-robot til å feiltolke en smule i sin oppsummering (se innfelt). Her er Haaland avbildet under innspillingen av Viaplay-dokumentaren «Haaland: Breaking Ground».

VGs KI-robot «tok livet av» Haaland

– Her må jeg bare beklage overfor Erling Braut Haaland, sier VGs sportssjef til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere mediehus bruker kunstig intelligens (KI) som journalistisk verktøy, blant annet for å lage korte oppsummeringer i nettsaker.

NRK implementerte dette i sommer, mens VG har brukt det i flere måneder med uttalte gode resultater - som lengre lesetid på sakene

Men noen ganger går det litt kjapt, noe tilfellet var for VG i deres artikkel om Erling Braut Haalands nyeste fotoshoot mandag

Der tar nemlig KI-verktøyet til VG «livet av» den norske fotballstjernen med følgende setning:

«Fotograf David Yarrow har tatt unike bilder av fotballspiller Erling Braut Haaland (23), som ble skutt på milliardær Arne Fredlys eiendom på Lysaker».

– Upresis oversettelse

Den noe uheldige formuleringen ble raskt plukket opp av BAdesKen på Instagram og gjort narr av

VG endret også faktaboksen, og har også lagt inn i en rettelse i sin rettelogg:  

«I kortversjonen var det en upresis oversettelse hvor det kunne fremstå som at Haaland (og ikke bildene) var skutt, men det stemmer selvsagt ikke.»

VGs sportssjef Frode Buanes «tar en Mons Ivar Mjelde» og legger seg langpaddeflat. 

– Her må jeg bare beklage overfor Erling Braut Haaland. Selv om Haaland nærmest ukentlig avkler og skyter i stykker motstandernes forsvar i England, var det på ingen måte meningen å ta livet av ham på trykk, sier Buanes til Medier24.

– Må ha menneskelig oppsyn

KI-oppsummeringene skal alltid kvalitetssikres av VGs menneskelige journalister, men her gikk det ikke helt etter planen, erkjenner han.

– Dette er i beste fall en anglisisme, men svaret er vel at det har gått litt for fort for oss. Når man får AI-verktøy som fungerer såpass godt som VGs kortversjon er det lett for at vi senker guarden litt, sier Buanes. 

– Dette viser at vi enn så lenge alltid må ha et menneskelig oppsyn med robotene våre og det er også i henhold til VGs retningslinjer, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS