Vibeke Fürst Haugen
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen argumenterer for at ESC er en sangkonkurranse mellom allmennkringkastere og ikke stater.

Derfor boikotter ikke NRK Israel i Eurovision

– Vi ville mistet vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler, sier NRK-sjefen Vibeke Fürst Haugen på Nyhetsmorgen.

Publisert Sist oppdatert

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forsvarer NRKs standpunkt overfor israelsk deltakelse i den pågående Eurovision-finalen i Sverige.

Flere har vært kritiske til Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC), grunnet den pågående Gaza-krigen.

NRK ønsker imidlertid ikke å gå inn for boikott av landet i finalen.

– Vi er en uavhengig allmennkringkaster. Det betyr at vi har et nyhetsoppdrag, og vi skal dekke krigen og de grusomhetene som pågår. Vi skal vise sivile konsekvenser. Vi skal forklare og sette i sammenheng. Det er en viktig del av vårt oppdrag som vi bruker mye ressurser på, sier Fürst Haugen på Nyhetsmorgen onsdag formiddag.

– Så har vi også et annet oppdrag, og det er musikkoppdraget vårt, gjennom den europeiske kringkastingsunionen EBU, forsetter hun.

– Tanken med ESC har vært å skape en arena for å forene nasjoner gjennom musikk og kultur. Hvis vi skulle ta initiativ til en kulturboikott av Israel, så ville vi mistet vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler. Derfor boikotter vi ikke Israel, sier Fürst Haugen.

Sammenlignet med Russland

Hun forsvarte samme standpunktet også under et møte i Kringkastingsrådet i januar i år.

Da sammenlignet hun utestengelsen av Russland fra ESC - grunnet Ukraina-krigen - i 2022 med en tenkt boikott av Israel.

Fürst Haugen mener forskjellen ligger i at den russiske allmennkringkasteren ikke er uavhengig av myndighetene.

– Russlands allmennkringkasteren oppfylte ikke lenger de kravene for å være medlem av EBU. NRK var ikke den som tok initiativ for boikott av Russland. EBU kastet Russlands allmennkringkaster ut av EBU, sa Fürst Haugen den gangen.

Hun gjentok det samme budskapet i Nyhetsmorgen onsdag.

– Situasjonen var en litt annen i 2022, da Russland gikk til angrep på Ukraina. Da var det sånn at Russlands allmennkringkaster ikke lenger oppfylte kriteriene, sier Fürst Haugen.

Forsvarer israelsk TV

På spørsmål fra programleder Ugo Fermariello om hun mener Israels allmennkringkaster KAN oppfyller kravene til en uavhengig nyhetsrapportering, svarer NRK-sjefen: 

– Ja, EBU anser at den israelske allmennkringkasteren kan oppfylle kriteriene for å være medlem.

Fürst Haugen erkjenner at krigssituasjonen er spesiell, men hun minner gjentatte ganger om at ESC er sangkonkurranse mellom allmennkringkastere, og ikke mellom stater.

Første semifinale i ESC ble arrangert tirsdag, før den andre semifinalen holdes torsdag - der både Norge og Israel deltar. Finalen er på lørdag.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS