På bildet: Kyrre Lien, journalist og fotograf i VG.
Kyrre Lien, journalist og fotograf i VG.

Kyrre Lien vant IR-prisen

Journalist og fotograf Kyrre Lien vant IR-prisen for VG-reportasjen «Sommer i Butsja».

Publisert

Kyrre Lien stakk av med Internasjonal reporter (IR)-prisen, skriver IR i en pressemelding.

– Det siste året har jeg sett på nært hold hvordan Russlands angrepskrig har påvirket sivilbefolkningen i Ukraina. Den har også rammet venner og bekjente av meg i landet. Det føles ekstra meningsfylt å bidra til å dokumentere denne krigens konsekvenser for menneskene i Ukraina, sier Kyrre Lien.

Reportasjen «Sommer i Butsja» ble publisert i VG 3. august 2022. Forstaden utenfor Ukrainas hovedstad ble et symbol på brutaliteten i krigen mellom Russland og Ukraina.

To måneder etter at han dokumenterte russiske krigsforbrytelser i Butsja vendte Kyrre Lien tilbake til byen og laget den prisvinnende reportasjen.

– Liens unike bilder er ledsaget av en nøktern og gripende tekst som samlet favner hele det menneskelige repertoaret i krig: Grusomhet og dyp smerte, men også håp og en innbitt trang til å leve normalt, sier juryleder Tove Gravdal.

Prisen ble kunngjort på SKUP-konferansen av jurymedlem Anne Hege Simonsen - og består av diplom og 20.000 kroner i premie.

Kyrre Lien er for tiden på reportasjereise i Ukraina og kunne ikke delta på årets SKUP-konferanse.

På bildet: Journalist og fotograf i VG, Kyrre Lien.
Journalist og fotograf i VG, Kyrre Lien.

Men han understreker at det er en ære å motta prisen, særlig i et år der mye norsk utenriksjournalistikk har «holdt et skyhøyt nivå».

– Nå som fullskalakrigen har pågått i over ett år, håper jeg, og forventer jeg, at norske redaksjoner fortsetter å vie plass, ressurser og budsjett til å fortsette å dekke denne krigen. Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Lien.

Han sier at han deler hederen med sin fixer og oversetter Rita Burkovska, og alle de andre ukrainske journalistene og fotografene som bidrar til dekningen av krigen.

I tillegg til hovedprisvinner gir IR-juryen også hederlig omtale og diplom til journalistene bak to andre reportasjer:

NRK-reportasjen «Drapene i Butsja» av Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi.

– Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi var blant de første journalistene som dro til Butsja etter at de russiske okkupantene trakk seg ut 30. mars. Nyhetsreportasjen i Søndagsrevyen 3. april var rystende, og bidro til å avdekke Russlands krigsforbrytelser i Ukraina, sier Tove Gravdal i sin begrunnelse.

Reportasjen «Redningsskøyta som ble krigsfartøy» i Fædrelandsvennen av Eivind Kristensen, Hyungwon Kang, Jan Oddvar Eide, Connie Bentzrud, Sondre Zachariassen, Tarjei Leer-Salvesen og Olav Njaastad.

– Omfattende research og solid journalistisk håndverk ligger bak reportasjen om redningsskøyta fra Mandal som ble krigsfartøy i Persiabukta, sier Gravdal, som føyer til:

– Her har Fædrelandsvennens journalister klart å kombinere det lokale og det globale på en innsiktsfull og forståelig måte.

Powered by Labrador CMS