Debatten på NRK fikk kritikk i Kringkastingsrådet, men fikk også støtte.

Debatten-kritikk i Kringkastingsrådet: – Det var vondt å se på

Dekningen av krigen i Midtøsten både i nyhetene og i Debatten ble tatt opp i Kringskastingsrådet. Flere var kritisk til Debatten-sendingen dager etter terrorangrepet. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var det møte i Kringkastingsrådet hvor NRKs dekning av krigen i Midtøsten ble debattert. Det var kommet inn 600 klager på dekningen siden krigens utbrudd. 

Klagene går blant annet for ubalansert dekning av krigen fra begge sider i tillegg til klager på Debattens sending 10. oktober, hvor norsk-palestinere og norske jøder var invitert for å snakke om konflikten. 

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen redegjorde for dekningen.

– Det alvoret som ligger i konflikten preger alle oss som jobber med dette, sier han. 

Klagene som er kommet inn går på balanse i dekningen, både klager som mener dekningen er i Israels og i Palestinas favør. Falkenberg Mikkelsen synes balanse er et vanskelig ord.

– Det kan fordekte det dette dreier seg om. For meg gir det mer mening å snakke om representativ journalistikk. Jeg tror det er bare på den måten vi kan forklare og forstå dybden i konflikten, sier han og legger til:

– Og det kan gjøre vondt hvis du har bestemt deg for side. Det er vår plikt som journalister å se mennesker i denne konflikten, og begge sider av konflikten.

Det aller viktigste 

Falkenberg Mikkelsen forteller at de planlegger for dobbel bemanning i de neste ukene og kanskje månedene for å dekke konflikten. 

– Dette er det aller viktigste NRK driver med nå.

Rådsmedlem Akhtar Chaudhry leste opp en av klagene som var kommet inn, som påpekte at hvordan dekningen av de avdøde barna på hver side av konflikten ble dekket svært forskjellig, at palestinske dødsfall ble mer statistikk.

Han stilte spørsmål til NRKs nærhet.

– Jeg har notert at det er andre store mediehus som BBC og Al Jazeera har sine folk på bakken i Gaza. Hva er årsaken til at NRK ikke får den samme nærheten?, spurte han.

Cora Alexa Døving viste til Debatten-sendingen 10. oktober. Det kom mange klager knyttet til at NRK hadde invitert inn palestinere og israelere for å diskutere krigen. Hun er enig i kritikken som har kommet fram i klagene.

– Jeg synes ikke programlederen pisket opp stemningen, men jeg synes det å invitere de som ble invitert var å si at nå vil vi ha en liten krig i studio, sier hun.

– Det var vondt å se på, legger hun til.

Stine Renate Håheim sier Debatten 10. oktober ble preget av at det var kort tid siden angrepet skjedde.

– Jeg er enig at man burde vurdert å invitere andre aktører med noe mer distanse til det som har skjedd, men jeg er også enig at en debatt om noe annet den dagen ville vært rart, kommenterer hun.

– Dypt traume

Hun ser også et problem at NRK ikke er til stede på bakken i Gaza.

– Israelske ofre er personer med navn, bilder og en bakgrunn som gjør at det er lett å leve seg inn i hvor grusomt det er, men på Gaza får man ikke den samme nærheten og empatien. Det er noe man bør ta med seg videre.

Rådsleder Snorre Valen mente at seerne har godt av å se og lære om hvordan mange nordmenn er sterkt preget og påvirkes direkte av krigen.

– Terrorangrepet 7. oktober er et dypt traume for norske jøder. Bombingen av Gaza er et dypt traume for norske palestiner. Og jeg er i utgangspunktet positiv til å ha de to gruppene sammen i Debatten. Vi må venne oss til slike konflikter.

Tove Karoline Knutsen trekker fram forrige Debatten.

– Den som var nå, med folk som kjenner historien i Midtøsten, som hadde ulike syn, var veldig bra og opplysende. Det fortjener NRK en takk for.

– Hadde blitt feil å ikke ha det

Programredaktør Knut Magnus Berge synes diskusjonen i rådet illustrerer problemene de stor å.

– Noen mener dette var for tidlig. Jeg mener Debatten må adressere de viktigste spørsmålene i sanntiden. Det hadde blitt veldig feil å ikke ha denne tematikken i Debatten, og heller ha et annet tema som ville blitt bagatellmessig.

Berge viste også til at det var ulike synspunkter på deltakerne i sendingen.

– Jeg er litt uenig når det blir karakterisert som at vi la opp til en krig i studio. Vi kalte inn berørte parter, og det ble en samtale om et veldig krevende tema. Det vakte selvfølgelig sterke følelser, men det foregikk på en sivilisert måte.

– Krevende

Falkenberg Mikkelsen sier at NRK ønsker tilstedeværelse i Gaza, men mener at palestinske skjebner har kommet godt fram i dekningen.

– Det er ikke slik at vi ikke har dekket den palestinske sien her, men det betyr ikke at jeg ikke ser problemstillingen, sier han og påpeker at alt kan ikke bli løst med tilstedeværelse.

Han forklarer at de jobber systematisk med kontakt via kilder i Norge, lokale kontakter og nyhetsbyråer.

Å orientere seg i informasjonsstrømmen sier han er krevende, og at det har skrudd seg ekstra til i denne konflikten.

– Det er litt synsing, men det har nok noe med algoritmer som er sluppet helt fri på Twitter, og at man får veldig mye av én sak i sin sosiale medier-feed. I tillegg er det veldig mye feilinformasjon, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS