Et skjermbildet fra reportasjen som ble vist på Dagsrevyen.

Kringkastingsrådets Jan Bøhler reagerer på NRKs MMA-reportasje: – Ukritisk

Jan Bøhler mener NRKs reportasje om en kvinne som vil satse på MMA ikke hadde en god nok kritisk tilnærming.

Publisert Sist oppdatert

(MARIENLYST): Torsdag var det duket for årets første møte i Kringkastingsrådet. Blant sakene som var oppe til diskusjon var en reportasje om en kvinne som ønsket å satse profesjonelt på kampsporten Mixed Martial Arts (MMA).

I dag er det ikke lov med profesjonelle MMA-kamper.

I to klager til Kringkastingsrådet ble det stilt spørsmål om det er lovlig for NRK å vise noe av kampsporten.

Rådsmedlem, Jan Bøhler, påpeker viktigheten av å forebygge vold.

Han ser ikke noe problem med at kringkasteren viser bilder av MMA, man han reagerer på at NRK ikke var kritisk nok i reportasjen.

– Det er en ukritisk tilnærming i reportasjen. Det blir stilt spørsmål hva som er fascinerende med å slå knockout på motstanderen, og at det er en fin mestringsfølelse. Da er jeg bekymret for hvilke holdninger man spre, sier Bøhler.

– Det er ingen kommentarer om knockout-loven, eller hvor farlig dette kan være, legger han til.

– Verken fugl eller fisk

Nestleder i Kringkastingsrådet, Vilde Schanke Sundet, stiller seg bak deler av Bøhlers kritikk, selv om hun påpeker at hun nesten aldri er enig med Bøhler.

– Hun fortjener å være lørdagsgjest, men konteksten rundt det ekstreme hun lever i kunne bli løfte litt mer. Ett eller to kritiske spørsmål kunne også løfte reportasjen enda mer. Nå ble det litt verken fugl eller fisk, sier Sundet.

Rådsmedlem Trude Drevland påpeker at reportasjen er et bilde av hvordan hun velger løsninger for sine utfordringer.

– Jeg tror det ville forringe noe av beskrivelsen hvis man hadde utelate dette, for å ta hensyn til brutaliteten i dette, sier Drevland.

Senterparti-politiker og medlem i Kringkastingsrådet, Jan Bøhler.

– Alltid et dilemma

Fagredaktør i NRK, Marius Tetlie, forteller at hensikten med reportasjen var å vise drivkraften for at kvinnen ville satse på MMA.

– Når man presenterer en nytt fenomen, så er det alltid et dilemma om man skal problematisere og stille kritiske spørsmål, selv om det er grunnmuren i journalistikken. Her gjorde vi ikke det, svarer Tetlie.

Han understreker videre at de informerte at det er en sport som er omstridt, og som mange synes er voldsom.

– Vårt mål var ikke vise at dette er en kampsport hvor du kan slå hardt, eller at det er grep hvor noen kan miste pusten. Det var for å vise en kvinne som har gjort noen annerledes valg, sier NRKs fagredaktør.

Powered by Labrador CMS