Emad Nayab var temaet i en av episodene av Norske Beefer

NRK fikk kritikk for Norske Beefer: – Denne er problematisk

– Det blir fremstilt som en morsom grei, og det er ikke verdig for noe som er et brudd på straffeloven, sier Jøran Kallmyr. 

Publisert Sist oppdatert

I tirsdagens møte i Kringkastingsrådet ble en episode av «Norske Beefer»  diskutert. I episoden blir det Emad Nayab (23) som havnet i konflikt etter han delte et seksuelt bilde av en mindreårig jente. 

Navnet på episoden er «cum i fjeset». Episoden hadde fått tolv klager til rådet. 

NRK P3-sjef Ellen Ramstad forklarte hvorfor de lagde episoden, og hvordan de ivaretok partene i saken, spesielt den unge jenta som det ble delt bilde av. Hun påpekte at de også må gi sendetid til påvirkere som Nayab, som støtter Andrew Tate.

– Vi ønsker å løfte et mangfold av stemmer. Likevel mener vi at moralen kommer frem i episoden. Og vi mener alvorlig tematikk kan tas inn i humorkontekst uten at det blir bagatellisert.

Rådet var delt i tilbakemeldingene.

– Problematisk

Jøran Kallmyr var kritisk.

– Disse bildene av den mindreårige jenta er et brudd på straffeloven. Og når NRK viser frem denne seksuelle fremstillingene, blir det vanskelig for folk å trekke grenser. Media har en rolle med å hjelpe å sette disse grensene, sier Kallmyr og påpeker:

– Jeg mener NRK har et ansvar for å sette en rød strek her. Det blir fremstilt som en morsom grei, og det er ikke verdig for noe som er et brudd på straffeloven.

Rådsleder Snorre Valen reagerer på episoden.

–Norske Beefer er en bra satsning, og det er viktig at NRK er såpass dristige som de er her. Men jeg må innrømme at jeg synes denne er problematisk.

Han påpeker at slike type episoder ikke bare er underholdende, men også normerende.

– Derfor synes jeg dette kommer uheldig ut. Det bidrar til å skape et ufarliggjørende inntrykk, sier Valen.

Valen reagerer også på at jentens perspektiv ikke er premiss for fortellingen, men heller et fortellermessig virkemiddel ved å være et objekt for de to andre influenserene.

– Det synes jeg var ubehagelig å se.

Saken om Nayab og det delte bilde har fått mye oppmerksomhet også før episoden av programmet ble sendt. Etter han hadde delt bildet, ble TikTok-kontoen hans slettet. 

Han fortalte blant annet til Nettavisen at det handlet om en misforståelse, og at han trodde han hadde lov til å dele bildet. 

– Jeg angrer selvfølgelig, men det er lett å være etterpåklok. Bilde ble delt i en privat story, og jeg viste ikke at folk skulle få vite det. Det var uproft av meg, men alle kan gjøre feil. Jeg prøver å tenke fremover og hva jeg kan lære av dette, fortalte 23-åringen til Nettavisen.

– Treffer mange

Rådsmedlem Harald Furre stusset på aldersgrensen til programmet.

– Aldersgrensen er tolv år. Er dette et tema som tolvåringer, og potensielt yngre, bør inviteres inn til?

Mange i rådet la også vekt på at de ikke var i målgruppen.

Rådsmedlem Luqmann Wadood er mer i målgruppen. Han mener programmet treffer mange på hans alder.

– ikke minst, dette er profiler mange av oss har sett før, og har et forhold til. Det er en slags morsom versjon av Debatten, og jeg har ikke sett noe lignende fra deres konkurrenter.

 

Powered by Labrador CMS