Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som Funkygine, avbildet i forbindelse med Norges tøffeste.
Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som Funkygine, avbildet i forbindelse med Norges tøffeste.

NRK fikk klager på banning i Norges Tøffeste: – Kunne styrt programlederen bedre

Banning på konkurranseprogrammet Norges Tøffeste ble tatt opp i Kringkastingsrådet. 

Publisert Sist oppdatert

Under torsdagens møte i Kringkastingsrådet i NRK, ble klager mot realityprogrammet «Norges tøffeste» tatt opp. Klagene gikk på språkbruken. 

Klagerne reagerte på at det var mye banning i programmet, og spesielt at programleder Jørgine Massa Vasstrand banner i serien. 

Nina Birgitte Einem, styreleder i NRKs språkstyre, redegjorde for språkbruk og språkregler i NRK. De har egne punkt om banning i de interne språkregler. Hun sier NRKs ansatte skal ha gode grunner for å banne.

– Vi sier at medarbeidere skal føre et godt språk, og unngå grovt språk og banning med mindre det er gode redaksjonelle vurderinger for det.

– Språk er i endring

Hun legger til at redaksjonen til Norges Tøffeste har som må å nå et ungt publikum og vil gi de god underholdning og gode forbilder.

– Så er det ingen aktiv regi utenom i konkurransesituasjonene. For vi ønsker å få fram gode, naturlige mellommenneskelige relasjoner, sier hun og legger til:

– Det er også en kjensgjerning at språk er i endring. Det som tidligere ble sett på som grovt bannskap, gjør at man knapt hever øyenbryn.

Hun legger til at siden det også klages på bannskap fra programleder, kunne redaksjonen i NRK styrt programleder bedre.

– Det ville ikke gitt et bannskapsfritt program, men det kunne man styrt bedre.

– En balansegang

Hun påpekte også at noen av klagerne hadde reagert på at banningen ble med i tekstingen.

– Det er en balansegang, fordi vi er veldig opptatt av å gjengi personer i tekst slik at de kjenner seg i igjen, og har strenge regler for hva vi tukler med når det gjelder folk sine utsagn i tekst.

Varamedlem i rådet, Hilde Kristin Dahlstrøm, påpekte at språk er veldig viktig, og at NRK er en viktig rollemodell.

– Så opplever jeg ikke at klagerne mener at programmet skulle vært bannefritt, men at det skal være mer bevissthet rundt språk. Og så er det fint å høre at det tas et aktivt grep, og at det tas selvkritikk på at det kunne tas flere.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS