Fra høyre: Knut Martinsen (Avisa Hemnes), Lillian Holden (Hallingdølen), Tone Sidsel Sanden (Dølen) og Øystein Øygarden (Vest Telemark Blad og styreleder i LLA.
Fra høyre: Knut Martinsen (Avisa Hemnes), Lillian Holden (Hallingdølen), Tone Sidsel Sanden (Dølen) og Øystein Øygarden (Vest Telemark Blad og styreleder i LLA.

LLA oppretter samarbeid for gravejournalistikk: – Dette må vi bare få til

Nyheten ble sluppet under LLA-konferansen lørdag.

Publisert Sist oppdatert

(TROMSØ): Landslaget for lokalaviser (LLA) oppretter en ny satsing på gravende journalistikk. De jobber med å få finansiert et samarbeid mellom flere av deres medlemsaviser.

– Vi har tro på at dette vil være mulig å få til innen ett år, sier generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik.

– Vi bygger en avdeling for gravende journalistikk sammen med lokalavisene. Dette skal legge til rette for at de kan jobbe med det framover.

Trenger støtte

Allerede i morgen, mandag 23. april, skal de ha et møte med kulturminister Anette Trettebergstuen. Et av hovedmålene med satsingen er å øke anseelsen til de lokale mediene.

– Vi ser for oss at dette kan gi grundig og undersøkende journalistikk fra lokalavis-redaksjonene våre hver uke og hver måned, sier Bruvik.

Styreleder i LLA, Øystein Øygarden, opplyser at de i først omgang ser for seg fem journalister som kan jobbe med prosjektet på tvers av ulike redaksjoner.

De ser for seg at samarbeidet vil koste fem-seks millioner kroner i året, og at totalt fem journalister fra ulike aviser kan jobbe sammen for å øke og spre kunnskapen om undersøkende journalistikk og datajournalistikk til flere lokale redaksjoner.

I første omgang søker Vest Telemark Blad om støtte på vegne av 72 LLA-aviser. Landslaget har totalt over 110 medlemsaviser, og de håper at flere vil slutte seg til samarbeidet når det er oppe og går.

Ressurser og tid

Ansvarlig redaktør i Hallingdølen, Lillian Holden, håper dette vil gi større muligheter til å bedrive grundig og undersøkende journalistikk for LLA sine medlemsaviser.

– Noe av det som er vanskelig for både små og store lokalaviser er det å finne tid til graving. Min redaksjon er ganske stor, men vi har like store utfordringer som en redaksjon med to-tre journalister. Så det å kunne ha en ekstern gruppe som du kan dra inn og få støtte fra er uvurderlig, sier Holden.

Dette skal være en gruppe som både kan ta tak i store nasjonale saker, og sette dem på agendaen. I tillegg skal de kunne gå inn for å bistå lokalaviser i deres egne prosjekter.

– Kanskje trenger man hjelp til å hente ut tall, fakta og annen dokumentasjon. Det kan en få hjelp til fra denne avdelingen, sier Tone Sidsel Sanden, ansvarlig redaktør i Dølen.

Inspirert av tidligere prosjekt

Den nye satsingen er inspirert av prosjektet «Den store folkevandringa», som også var i regi av LLA sammen med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK. Dette omhandlet flyttestrømminger i den norske befolkningen.

–Vi fikk mulighet til å lage ordentlig god kvalitetsjournalistikk. Vi fikk servert gode tall og faktagrunnlag som kunne bygges videre med lokale saker. Dette skal fungere på en lignende måte, sier Sanden.

– Vi sitter jo litt alene på hver vår plass, så det å samarbeide med det journalistiske arbeidet gir et perfekt knutepunkt, legger Holden til.

Noen av dem tok også turen til England for å besøke BBC, som har et lignende samarbeid med britiske lokalaviser.

– Det var utrolig inspirerende. Vi tenkte at dette må vi bare få til her hjemme også, sier Sanden.

Powered by Labrador CMS