Fagleder for utvikling, Leo Valen og Kudos-leder John-Olav Sæter.

– Vi håper det blir et verktøy som blir kjent for flere journalister

Den nye tjenesten Kudos har samlet offentlige dokumenter for å gjøre dem lettere tilgjengelig for offentlig ansatte og allmennheten.

Publisert

I underkant av i to år har de statlige virksomhetene DFØ, Nasjonalbiblioteket og DSS gått sammen om å lage Kudos, som står for «kunnskapsdokumenter i offentlig sektor».

Kort forklart samler tjenesten kunnskapsdokumenter fra det offentlige, og har så langt samlet over 24.000 dokumenter fra ca. 180 offentlige virksomheter.

Den offisielle lanseringen i oktober i fjor var først og fremst rettet mot offentlige ansatte, som er primærmålgruppen, men leder av Kudos-samarbeidet John-Olav Sæter ser at det også kan være et nyttig verktøy for journalister.

– Det er mange som kan ha nytte av det. Media, forskere, lærere, studenter og politikere. Folk som vil vite hva som skjer i det offentlige, forteller han til Medier24.

– Vi håper det blir et verktøy som blir kjent for flere journalister. Vi tror det er et hensiktsmessig verktøy der man kan finne mye informasjon, forteller Leo Valen som er fagleder for utvikling.

Mye som ikke blir offentliggjort

Bakgrunnen for prosjektet stammer fra et innsiktsarbeid på flere nivå i offentlig sektor, om hvordan de jobbet med kunnskap.

– Det var ulike måter folk jobbet på. Noen plukket rapporter fra hyller, og mange googlet for å finne kunnskap der ute. Vi fikk vite at mange i staten bruker fryktelig lang tid på å lete etter kunnskapen som er relevant for dem, forklarer Sæter.

Han forteller at det også er mye som ikke blir publisert offentlig.

– Fra et demokratisk perspektiv så er ikke det veldig bra. Det er mye kunnskap som ikke blir offentliggjort, sier han.

Kan laste ned databasen

Siden lanseringen har databasen jevnlig blitt oppdatert, men er ennå ikke fullstendig. Sæter og Valen mener likevel at den er stor nok til at den kan brukes av allmennheten.

– Det viktigste for vår del er at (det er) den blir så godt som fullstendig fra rundt 2005 og fremover.

Hele databasen kan også lastes ned, forteller Valen.

– Den kommer til å bli vesentlig større etter hvert, men nå er det 2-3 gigabytes med ren tekst, og rundt 80 gigabytes med pdf-dokumenter vi tilgjengeliggjør for nedlasting, forklarer han.

Siden lanseringen har det vært ca. 36.000 besøk og ca. 96.000 sidevisninger, og bruken er økende.

– I mars 2023 var det ca. 3.200 besøk og 8.200 sidevisninger. Nettsiden har fram til nå ikke vært markedsført utover en gradvis lansering overfor primærmålgruppen som er statsansatte, men vi mener nå at innholdet og funksjonaliteten på Kudos er modent for å tas i bruk av flere brukergrupper, sier Sæter.

Powered by Labrador CMS