Tuva Thorson er leder av ulveflokken

NRK-serie utsatt etter paringstrøbbel for ulv

Da NRK skulle spille inn «Nytt blod» om Langedrag Naturpark møtte de flere utfordringer med å få nye ulver til parken - da ble paring vanskelig.

Publisert Sist oppdatert

I starten av mars har NRK premiere på dokumentarserien «Nytt blod». 

Serien tar for seg familiebedriften Langedrag Naturpark, hvor datter Marie nå skal ta over etter moren Tuva.

Langedrag naturpark har drevet med ulv i 40 år, og er for mange kjent fra TV-serien «Vi på Langedrag» fra starten av 2000-tallet.

Et viktig tema i den nye serien er ulveflokken, som er parkens signaturdyr. Men ulvene gjorde også at serien ble kraftig utsatt. De slet nemlig med å få dannet en ny flokk.

For når en ny flokkleder, altså Marie, skal ta over, trengs det nye ulver som ser på henne som leder. De gamle ulvene, som var passert 14 år, var trofaste til Tuva, men ikke til datteren.

Prosjektleder Svein Haaland forteller til Medier24 at arbeidet med serien startet i 2021, men planer om publisering høsten 2022.

– Da var planen at det skulle komme valper den svenske rovdyrparken Orsa. Men det strandet på grunn av nye regler for dyretransport, forteller han.

Men Haaland forteller at ulver som skal sosialiseres og få et menneske som flokkleder, må starte sosialiseringen når de er ti dager gamle.

– Det gjorde at vi fikk utfordringer med å hente valper fra Sverige, fordi de ikke kan fraktes før de har fått rabiesvaksine, og den skjer ikke så tidlig.

Prosjektleder Svein Haaland

Tispe døde

Så startet jakten på et ulvepar til parken. De fant et avlspar i Latvia de kunne få som skulle gi valper til den nye flokken.

– Men like før de skulle sende tispa, døde hun i dyreparken.

De fikk til slutt hannulven Loke fra Kristiansand Dyrepark. Men ingen makker.

– Så da sto vi bare en hannulv, og måtte finne en ny tispe, sier Haaland. 

Og tiden var knapp. For å få ulver til å pare seg er ikke bare bare. Haaland forklarer at de har en strengt begrenset paringstid, i februar og mars.

– Da vi endelig fikk tak i en tispe til parken i april, hadde vi et lite håp, men det gikk ikke, det var for sent, sier Haaland.

 – Var ikke interessert 

Da måtte NRK og Langedrag vente nok et år på å få valper på det nye paret og innspillingen ble igjen flyttet fra 2022 over til 2023.

Februar 2023 kom, ventet alle spent på paring av de to ulvene i parken. Ulver er monogame, og det var ikke gitt at tipset Sigyn fra Namsskogan skulle bli en match for Loke.

– Da paringstiden startet, var ikke hannulven interessert i det hele tatt. Tispa var lysten og hoppet og danset rundt, men han snudde seg bare vekk, sier Haaland og fortsetter:

– Da tenkte vi at nå ryker dette året også.

Heldigvis ombestemte hannulven seg før sesongen var over.

– Han ventet bare på rett tidspunkt, ler Haaland.

Tuva Thorson og Marie Thorson Natten driver Langedrag Naturpark, her sammen med ulven Nare, som en av valpene til Sigyn og Loke, og den av valpene som ble sosialisert.

 – Vanskelig å planlegge

De tre valpene som da ble født i mai, skulle starte den nye linjen i parken, og serien kunne spilles inn. 

Men utfordringene har ikke bare utsatt serien halvannet år, men også gjort den lengre. 

Fra å være fire episoder, endte NRK med sju episoder om familien på Langedrag, og utfordringene med å danne ny flokk.

– Konklusjonen her er at det å jobbe med dyr er vanskelig å planlegge. Når hoveddramaturgien er knyttet til utviklingen av dyr er det utfordrende, sier Haaland, og legger til at NRK – teamet som har jobbet med serien har utspring fra NRKs naturredaksjon i Bergen, som derfor er godt vant til å jobbe med dyr.

– Og så er det jo Langedrag naturpark som må håndtere disse utfordringene, vi dokumenterer det bare, påpeker han. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS