Prinsesse Märtha Louise.

Prinsesse Märtha Louise ut mot mediene: Hevder hun er den mest kritiserte personen i Norge

I et intervju med svensk TV sier prinsesse Märtha Louise hun er lei for at hun mistet oppdragene for kongehuset, og at hun håper å få slike igjen i framtida.

Publisert Sist oppdatert

I SVT -intervjuet, som også gjengis av NRK , får prinsessen spørsmål om nettopp dette.

– Jeg har mennesker med funksjonsnedsettelser som mitt felt, og jeg synes at det har vært veldig givende og fantastisk. Og jeg håper jeg har gjort en god jobb for dem også. Men sånn er det. Og de kommer til å få en annen fra familien, så de kommer til å bli ivaretatt på en god måte, sier hun.

I november i fjor ble det kjent at Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Da skrev hun at avgjørelsen var tatt i samråd med kongen og dronningen.

– Kjønnsforskjeller?

Prinsessen mener det ikke var på grunn av noe hun selv har gjort, at hun måtte slutte, men på grunn av ting forloveden Durek Verrett har sagt – eller på grunn av måten han blir oppfattet.

I SVT-intervjuet spør hun seg om det samme hadde skjedd hvis hun var mann.

– Det kjennes litt vanskelig i en tid der kvinnerettigheter er så sterke, og vi kvinner står på «lik linje», liksom, som menn. Men gjør vi egentlig det? Hadde det vært det samme om jeg hadde vært en mann? Det tror jeg ikke, sier hun.

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet sier til NRK at kongehuset ikke ønsker å kommentere intervjuet.

– Den mest kritiserte

Märtha Louise retter også kritikk mot norsk presse og hevder hun er den mest kritiserte personen i Norge. Hun kritiserer mediene for deres behandling av både henne selv, hennes avdøde eksmann Ari Behn og forloveden Durek Verrett.

– Jeg håper de kan være mildere mot Durek, sier hun i intervjuet.

Norsk Redaktørforenings generalsekretær Reidun Kjelling Nybø reagerer kraftig på prinsessens uttalelser. Hun understreker at Märtha Louise står fritt til å ha sterke meninger om norsk presse og kritisere medienes dekning.

– Men hun må også regne med reaksjoner når hun går så langt som hun gjør i dette intervjuet, sier Nybø til NRK.

Hun viser blant annet til Märtha Louises uttalelser om at medienes omtale gikk ut over Ari Behns psykiske helse.

Får støtte

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen gir prinsessen rett i at hun har måttet tåle mye.

– Statsminister Støre får mer kritikk enn henne. Men hun har et poeng fordi hun har fått kritikk jevnt fordelt utover de siste 16 årene. Kanskje ikke så intens kritikk som det kan være i politikken til tider, men hun er i dette for livet og ikke for en kort periode, sier han til Aftenposten.

Han påpeker likevel at det til dels er selvforskyldt fordi hun ikke alltid har skilt godt nok mellom roller og har tatt noen kontroversielle valg.

Powered by Labrador CMS