Illustrasjonbide papiraviser

Fire nye aviser får pressestøtte 

Filter Nyheter og Document er med i ordningen for første gang. Morgenbladet får den største økningen, mens BA mister mest. 

Publisert Sist oppdatert

Fire nye aviser får pressestøtte i årets tildeling, opplyser Medietilsynet.

Det er Document, Filter Nyheter, Flatanger og Bodø Nu som er nye mottakere. 

Se alle mottakerne nederst i saken. 

Avisene Jarlsberg Avis, Lindesnes og Meråkerposten tildeles også støtte i år. De har tidligere mottatt tilskudd, og er nå tilbake i ordningen.

Morgenbladet får den største økningen, og får 22,4 millioner kroner - mot rundt 11,1 millioner kroner i 2022.

Bergensavisen (BA) får på sin side den største reduksjonen, med støtte på 29,2 millioner mot 34,6 millioner kroner i fjor. 

Klassekampen får mest igjen

Klassekampen har i mange år vært på støtte-toppen, og får 0,2 prosent mer i år enn i fjor. Nå får avisen akkurat 40 millioner kroner.

– Som følge av en forskriftsendring har vi gjennomgått de nasjonale publikasjonene for å vurdere om den enkelte avis er et nisje- eller breddemedium. Vår vurdering er at Morgenbladet fyller breddekravet til innhold og kriteriene for et nasjonalt nummer to-medium på linje med for eksempel Klassekampen og Dagsavisen, sier Medietilsynet-direktør Mari Velsand.

Document og Filter Nyheter har tidligere søkt, men fått avslag

Denne gangen ble det imidlertid tommel opp fra Medietilsynet, og Velsand forklarer det slik: 

– Søkerne er nøye vurdert opp mot de ulike kriteriene i forskriften, og vår vurdering er at de fyller alle kriteriene for å få produksjonstilskudd, sier hun.

Nisjeavisen Shifter søkte også, men fikk avslag for andre året på rad fordi Medietilsynet «vurderer at avisen ikke oppfyller forskriftens krav om å være rettet mot allmennheten og kravat til bredde i innholdet».

To aviser faller ut

De to avisene Østhavet og Vestlandsnytt har begge falt ut av pressestøtte-ordningen. Førstnevnte er lagt ned, mens Vestlandsnytt ikke søkte i år. 

Lokalavisen Sydvesten vil også ryke ut, siden avisen ikke oppfyller kravet til antall abonnenter, opplyser Medietilsynet. Avisen vil nå gå inn i en overgangsordning.

– Denne støtteordningen bidrar til at vi har mangfold av redaktørstyrte medier med et bredt journalistisk innhold over hele landet, og til å fremme konkurransen i mediemarkedet, sier Velsand.

– Ordningen er innrettet for å styrke særlig nyhets- og aktualitetsmedier i markeder som er for små til å være bærekraftige, eller som er alternativer til de ledende nyhetsmediene. Derfor er den viktig for det samlede mediemangfoldet, både nasjonalt og lokalt, sier Velsand.

Rjukan Arbeiderblad får en nedgang på 60 prosent. I fjor fikk de rett over en million kroner, mens de i år får 400.000 kroner.

Avisen Nett.no har tidligere klaget når de har fått avslag på pressestøtte. I januar i år fikk de etterbetalt 2,8 millioner kroner for årene 2020, 2021 og 2022. I utdelingen for i år får de nesten 1,2 millioner kroner

Totalt er det 156 aviser som tildeles pressestøtte, eller produksjonsstøtte som det offisielt heter. 

Årets pressestøtte-pott er på rundt 400 millioner kroner. 

For ordens skyld: Medier24 får 3 245 897 kroner i støtte for 2023. Det er ned 17 prosent fra i fjor, da støtten var på 3,9 millioner.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS