Journalist i Tidens Krav, Morten Feirud

#Sommerpraten:

– Fram­veksten av det jeg kaller «pyramidespill­journalistikk» skremmer meg

Tidens Krav-journalisten Morten Feirud snakker om både offentlige og personlige flauser i #Sommerpraten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste ut journalist i Tidens Krav, Morten Feirud.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2021?

– Året kickstartet med brudd i kontrakten mellom Skanska og Helse Møre og Romsdal angående bygging av det nye fellessykehuset på Hjelset – hølet på Hjelset som Nytt på Nytt døpte det. Etterdønningene av bruddet har preget mye av nyhetsbildet her i fylket. Utover det har det siste halvåret vært preget av mye journalistikk om journalistikk. Det er alltid interessant for en som forelsker seg mer og mer i faget.

– Hva er årets flause til nå?

– To ting: «Styre-styret» i Nidaros har vært litt av en røre... All ære til Vanja S. Holst! Framveksten av det jeg kaller «pyramidespilljournalistikk» skremmer meg. Det har blitt en egen sjanger med artikler som skal gjøre deg «rikest», «penest» eller «tynnest» og «bare én ting er løsningen». Spar meg. Livet er mer nyansert.

– Hjemmekontor - ja eller nei?

– Ouff. Hjemmekontor kom sammen med en konkretisering av måltall i Tidens Krav. Jeg satt med nesen langt ned i plan- og bygningsloven og møtedokumenter fra Kristiansund kommune - samt kildearbeid. Det går dårlig sammen med ønske om produksjon av flere saker om dagen. Jeg kunne heldigvis snakke med sjefs- og nyhetsredaktør om det, men hadde det fortsatt i bakhodet. Det ble sak av gravingen, da, i oktober... Long story short, gi meg en livlig redaksjon over hjemmekontor any day.

– Hva gjør du i sommer?

– Prøve å lære covidvalpen min å gå pent (slapp av, han var planlagt). Sommerferien har jeg lagt bak meg, det ble Loen, Røros, Trysil og telting i nærheten av svenskegrensa. I tillegg har jeg latt meg overtale til å kjøpe fridykkingsutstyr, så jeg får vel lære meg det. Utover det skal jeg høre i hjel den nye plata til Tyler the Creator.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Vanskelig å legge fra seg Twitter og faste nyhetssider. Fruen er heldigvis flink til å si ifra, ikke så mye med ord som med et skuffet sideblikk.

– Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Da jeg jobbet som sommervikar i Haugesunds Avis, skulle jeg gjøre et intervju over telefon. Meg, en trønder, intervjuet en mann fra Karmøy som hadde dårlig dekning … Saken handlet om at han hadde brent seg på foten. Jeg forstod det slik at han hadde tråkket på en engangsgrill, men det viste seg at han hadde tråkket på et svaberg der grillen HADDE stått. Han ble – med rette – ganske sur. Moralen må være : Spør heller en gang for mye om du ikke er helt sikker.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Mine tre tips: God journalistikk må gjøres overalt. Med mange faste på ferie kan det fort være spennende dekningsområder som skriker etter et nytt sett med øyne. Vær uredd. Som jeg pleide å si da jeg var håndballkeeper: Ballen biter ikke, det bare kjennes sånn ut. Semikolon er djevelens verk. Hver gang jeg tenker på å bruke semikolon dobbelt- og trippelsjekker jeg setningen. Så skriver jeg den om.

Powered by Labrador CMS