Konsernsjef i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

Forsvarer OpenAI-avtalen: – Vi har vurdert risikoen

Schibsted får kritikk for OpenAI-avtalen, men Siv Juvik Tveitnes ville ikke ta seg tid til å vente på resten av bransjen. Nå er det to inntektsstrømmer hun vil satse på.

Publisert

Kortversjon:

  • Schibsted får kritikk av Bonnier News for å inngå en avtale med OpenAI istedenfor å samarbeide med resten av bransjen. Konsernsjef Siv Juvik Tveitnes forsvarer valget, og sier de skal dele av det de lærer.
  • Konsernet har vært gjennom en nedbemanning denne vinteren – nå skal de jobbe med å øke den digitale lønnsomheten, både gjennom annonser og brukerbetaling.
  • Schibsted har kjøpt TV4 og MTV for å satse mer på video og TV. Likevel skal papiravisen fortsette å leve så lenge den er lønnsom.

(BERGEN): Schibsted har god printøkonomi, men var nødt til å ta tak i den digitale lønnsomheten, forklarer konsernsjef Siv Juvik Tveitnes.

Siden vinteren har de nedbemannet 350 ansatte. Rundt 50 prosent av kostnadene i den digitale økonomien er knyttet til ansatte.

– Nå har vi gjort det vi har gjort, og nå skal vi jobbe beintøft for å få opp inntektene, slik at vi kan skape lønnsomhet gjennom det, sier hun til Medier24.

– Hva er det dere skal gjøre for å tjene penger?

– Det handler om å ha gode, relevnte og fleksible produkter til både brukerne våre og annonsørene. I Schibsted Media har vi en veldig balansert forretningsmodell mellom annonse og brukerbetaling. Vi er veldig opptatte av å lykkes med begge de inntektsstrømmene.

De har startet 2025 «relativt ok», sier Juvik Tveitnes. 

Utfordret på avtale

Schibsted har som første nordiske mediehus inngått en avtale med OpenAI. Avtalen innebærer at de deler et utvalgt og begrenset innhold fra avisene i Norge og Sverige via et API som Schibsted selv kontrollerer. Blant annet podkaster, bilder, video og materiale fra nyhetsbyråer er ikke med.

Under Nordiske Mediedager var Juvik Tveitnes på scenen med flere andre konsernsjefer. Der ble hun utfordret på OpenAI-avtalen Schibsted har inngått.

Bonnier News-sjef Anders Eriksson mener bransjen bør samarbeide og finne industrielle løsninger for å regulere bruken.

– Da tror jeg det er uheldig at et selskap velger å lage sin egen avtale og splitte oss på den måten, sa han da.

Schibsted står stødig i valget om å inngå den, svarer Juvik Tveitnes til Medier24.

– Vi har vurdert risikoen, men mener fordelene for Schibsted er større enn ulempene, og derfor har vi valgt å signere denne avtalen. 

Journalistene får en kompensasjon på rundt 6000 kroner, men store deler av avtalen er ellers hemmelig. Det mener Juvik Tveitnes er helt naturlig, siden det er en kommersiell avtale.

Juvik Tveitnes sier de har brukt et år på å få avtalen på plass. Den varer i to år, og de kan gå ut av den når som helst hvis det ønsker det, sier hun. 

– Det å samle en hel bransje for å inngå denne avtalen kollektivt … det kommer rett og slett til å ta for lang tid. Denne utviklingen går enormt fort.

Utelukker ikke samarbeid

Schibsted vil dele bort lærdommen og erfaringene de gjør seg. Forhåpentligvis har de noe å lære bort allerede over sommeren, tror hun. 

– Det som er interessant å dele, er hva dette produktet faktisk gjør.

Hun sier de ikke har gjort denne avtalen kun for pengene.

– For oss er det viktig å knesette et prinsipp om at du faktisk får betalt for innholdet. Det er ikke pengene i seg selv som er motivasjonen for dette, men læringen av et nytt brukergrensesnitt og hvordan vårt innhold presterer på dette. Ikke minst får vi sitte tett på dette selskapet, som er det hvasseste teknologiselskapet som er.

– Er det aktuelt å samarbeide senere, når avtalen dere nå har går ut?

– Det er et par år fram i tid. Hva som skjer da er helt åpent, så det må vi absolutt være åpen for. 

Inn i TV-markedet

I vinter ble det også kjent at de har inngått en avtale om å kjøpe TV-kanalene TV4 og MTV fra Telia. Det forutsetter at regulatoriske godkjenninger kommer på plass. De tror prosessen blir avsluttet i tredje kvartal i år.

Juvik Tveitnes mener TV4 og MTV er suverene på TV og video i sine markeder.

– Vi får en sterkere posisjon både i Sverige og Finland hvis oppkjøpet blir en realitet. Og så får vi begynne å jobbe med å se på hvordan man kan utnytte det i hele Schibsted fra den dagen oppkjøpet forhåpentligvis er et faktum, sier hun. 

Selv om TV og video skal bli viktigere, er papir fortsatt et viktig produkt og de har en god papirøkonomi.

– Papiraviser har vi så lenge de er lønnsomme.

– Hvor lenge er de lønnsomme da?

– Det vet vi ikke. Måten vi har jobbet med effektivisering av hele papirverdikjeden på har vært helt fenomenal. Det er jo derfor papir fortsatt er lønnsomt. 

Etterspørselen og hvor mye de klarer å effektivisere vil avgjøre hvor lenge papiravisen holder det gående, tror hun. 

Vil ikke spekulere

Forrige uke ble det også kjent at Vend (tidligere Schibsted Marketplaces) skal selge distribusjonsselskapet sitt.

– Det er jo et arbeid som starter nå med å forstå hva dette betyr for avisleveringen, sier Juvik Tveitnes, og legger til at salget er en prosess de ikke er en del av.

Hun vil ikke spekulere i om de selv er en mulig kjøper.

– Vi må gå inn i denne prosessen og se hvordan den blir. Det som er viktigst for oss er at vi har en stabil avislevering, som kommer ut alle dagene og dekker alle de områdene der vi har aviser.

– Det skal vi selvfølgelig jobbe hardt for å få til. Så får vi se hvilken løsning det blir.

Egen linje for produktutvikling

Etter vinterens nedbemanning er Schibsted er nå i gang med ny organisasjon. De har gjort små justeringer, men er fortsatt organisert som en matriseorganisasjon, sier hun.

– Det er ansvarslinjer som går på tvers av land og områdene våre, sier Juvik Tveitnes.

Den største endringen er at produkt er blitt en egen linje, istedenfor å være samorganisert med brukerbetaling.

Når det gjelder de ansatte i produkt og tech-miljøene, var de før omorganiseringen tettere knyttet opp til hvert enkelt mediehus, selv om de var organisert i funksjonene som mediehusene deler på.

– Det vi gjør med denne omorganiseringen nå er at vi skal gjøre mer felles, og dele på flere ting, også på produkt- og teknologisiden. Men noe skal fortsatt ligge tett på merkevarene. Vi skrur liksom den skruen til, og skal gjøre mer som blir delt i systemet.

Samtidig skal det være rom til å gi skreddersøm til hver enkelt merkevare, lover hun. 

– Men vi kommer til å gjøre mer felles, fordi vi ser det er en mer effektiv måte å organisere og drive dette på. 

Powered by Labrador CMS