Journalist Torill Henriksen mener det burde vært et årsstudium i hvordan medie-eierskapet fungerer i Trøndelag. Bildet er fra en Hell-konferanse.
Journalist Torill Henriksen mener det burde vært et årsstudium i hvordan medie-eierskapet fungerer i Trøndelag. Bildet er passende nok fra en Hell-konferanse.

SKRÅBLIKK:

Medielandskapet fra helvete

Hvem eier hvem i Trøndelag? Vel, det korte svaret er at alle eier alle, og at alle konkurrerer. Og her finnes det flere aviser enn folk.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har ofte uttalt at det burde finnes et eget årsstudium i trøndersk medieøkonomi og mangfold. 

Om det er ett sted i Norge ting virker litt rart, er det der.

Ifølge Mediebedriftene Landsforenings opplagstall er det 29 avistitler i Trøndelag. 

I tillegg finnes Norges største lokalradio, Nea Radio (som også har nettavis), og lokalavisen Malvik-nytt, som ikke er med i opplagstallene. Og så må vi selvfølgelig ta med NRK Trøndelag. 

Og for et stort fylke er kanskje ikke det så rart at det finnes 32 medier, men plasseringene av disse er spennende. 

Og for ikke å snakke om eierstrukturen.

Polaris + Amedia = hæ?

La oss starte med en «lett» en: 

    Arbeidets Rett ligger på Røros

  • De eier også deler av Fjell-Ljom, på Røros. 
  • Og deler av Nea Radio, som har avdeling på Røros. 
  • Arbeidets Rett er heleid av Amedia, men Nea Radio går som et Polaris-medie, for i fjor kjøpte Polaris seg opp til majoritetseier i mediehuset, og eier mer enn Arbeidets rett.
  • Det fantes for så vidt en avis til på Røros, Rørosnytt, som i august gikk konkurs. 

Så blir det verre. 

For i Steinkjer er avislandskapet så forvirrende at vi i årsstudiet må sette av mye tid. Kommunen har i overkant av 24.000 innbyggere, men dekkes hardere enn Trondheim. 

Trønder-Avisa er den største og eldste avisen. Den er resultat av en sammenslåing etter krigen, av de to partiavisene Inntrøndelagen (Venstre), og Nord-Trøndelag og Nordfjeldske Tidende (SP). Komisk nok var det i frem til 1996 to redaktører (en fra hvert parti) som byttet på stolen ukentlig. 

På 1980-tallet kom også lokalavisen Steinkjer-Avisa, som i 1999 ble kjøpt opp av Trønder-Avisa.

Koch-fight

De siste årene har kampen om Trønder-Avisa vært en saga i seg selv. Et resultat var imidlertid enda en avis: Polaris Media lanserte Steinkjer24 i 2020. 

Det er mye å gå igjennom, men kort fortalt kjøpte Polaris Media ti prosent av Trønder-Avisa i 2010, og inngikk strategisk samarbeidsavtale. 

I 2020 skrantet forholdet mellom avisen og konsernet, og Trønder-Avisa gikk istedenfor inn samarbeidsavtale med Amedia. I tillegg kjøpte Amedia 96 prosent av en av de andre eiere, Venstre-selskapet LL Inntrøndelagen. 

Det falt ikke i god jord. To runder i retten avgjorde at dette var i strid med en aksjonæravtale, og Polaris fikk de aksjene. 

Det falt heller ikke i god jord. 

Etter en ny runde i retten ble Trønder-Avisa og Polaris Media enige i september, og Polaris eier nå 35 prosent, Senterparti-selskapet AS Nord-Trøndelag eier resten. (fun fact, forsvarsministeren har aksjer i sistnevnte. Ja, og NHO-sjefen).

Men Amedia har fremdeles samarbeidsavtalen, og både Trønder-Avisa og alle avisene de eier (kommer tilbake til det), er i +Alt. 

Så kan man sikkert stille spørsmål ved om man trenger tre aviser i Steinkjer, men det mener tydeligvis noen. 

Det kan jo være at man foretrekker avisen som ligger ved kjøpesentret. Eller den som ligger ved kirka. Eller den ved universitetet.

Steinkjer-Avisa, som tidligere har vært ganske papir-tung, har de siste årene også løftet seg digitalt. Og med +Alt-samarbeidet, kan de også plukke fritt fra konkurrent/eier Trønder-Avisa og de andre avisene i konsernet. 

Så, tilbake til Trønder-Avisa-avisene 

For TA-media er også et lite konsern. 

I tillegg til nevnte Steinkjer-avisa og naturlig nok Trønder-Avisa, eier TA media Namdalsavisa, Inderøyningen, Snåsningen, iLevanger, Meråkerposten, Trønderdebatt og NT24.

iLevanger ble startet opp som et svar på Steinkjer24, som var et svar på samarbeidsavtalen med Amedia. Monsteret vokser. 

De to siste (Trønderdebatt og NT24) deler kontorer med Nidaros, som er Amedia-eid, for å komplisere dette enda mer. 

Med stoffutvekslingen, kunne egentlig dette vært en egen alt.no. Altitrøndelag.no. Eventuelt TA-alt.no, hvis man er i det morsomme hjørnet. 

I samme område har man også Polaris-avisen Innherred, som da dekker Levanger og Verdal og andre Innherred-områder. 

De sloss da mot Inderøyningen fra Trønder-Avisa-konsernet. Og egentlig resten av konsernet. 

Hitra og Frøya og Frøya

På andre siden av Trondheim ligger avisen Opp. Her var det tidligere en kraftig kamp mellom den da frittstående Opp og Polaris–eide Opdalingen. I 2020 kjøpte Polaris Opp og året etter fusjonerte de to mediehusene.

Så har man Frøya. Og Hitra. To øygrupper vest for Trondheim.

Og her begynner det å bli gøy. Her har man avisene Frøya.no og Hitra-Frøya. Begge avisene eies av Polaris Media. For øyeblikket har de også samme redaktør. Siden i sommer har nemlig Lena Jørgensen styrt begge avisene. 

Hva avisene dekker, sier seg selv i navnene. Men hvem som skal vinne nyhetskampen her, er jo spennende. Kanskje tar de annenhver dag? Og skjer det nok på Frøya til at det trengs to aviser der? 

Slåss mot seg selv

Disse lokale kampene hvor Polaris Media ofte slåss mot seg selv, kan man jo fundere på om nyhetskampen er for kjedelig i Trøndelag. «Det er ikke nok konkurranse her, vi lager en avis til».

En lignende situasjon finnes i Stjørdal, hvor man finner de to avisene Stjørdals-nytt og Bladet. 

Begge to dekker Stjørdal, begge har kontorer i Stjørdal sentrum og begge eies av Polaris Media. 

Det skal sies at Stjørdal er den nest mest folkerike kommunen i Trøndelag, rett foran Steinkjer, så strengt tatt har de plass til én avis til (hint hint, Anders Opdahl).

Og til tross for at det kryr av lokalaviser her, er det fremdeles flere kommuner som ikke har avis. 

Ta for eksempel Lierne. En kommune med like mange innbyggere som Frosta, som er to timer kjøretur fra Namsos, hvor Namdalsavisa holder til. I andre deler av fylket vil du passere fem lokalaviser på samme distanse. 

Her trengs det kanskje en avis til å konkurrere med kommunens eget nyhetsbrev «Li-Nytt». 

Flere muligheter for Polaris

Det er mye mer å ta tak i Trøndelag. Her kan man legge forelesningene på rekke og rad. 

Blant annet: Frostningen er deleid av Frosta kommune (hører du, Per Axel, her er en mulig avis til deg, som vil konkurrere med de du har på Stjørdal). 

Den ultralokale avisen Flatanger-Nytt har flere abonnenter enn det er innbyggere i Flatanger. 

Og hvis vi skal ta en svipptur innom storbyen i Trøndelag: Adresseavisen har satsingene Midt-Norsk Debatt og MN24. 

Nidaros har Trønderdebatt og NT24. 

Det tenker jeg blir spørsmål på eksamen. Hvem eier hva?

Powered by Labrador CMS