Solstad mener mediene må moderere kommentarfeltene sine, og deler tips til hva den vanlige leser kan gjøre

MENINGER:

Dette kan DU gjøre når du ser hets i kommentarfeltene

«Ikke la folk holde på sånn. Stå imot. Varsle. Bruk funksjonene for det på plattformene.», skriver Øyvind Solstad.

Publisert

Denne teksten ble først publisert på Solstads Facebook-profil, og er gjengitt med tillatelse.

Her syns jeg NRK gjør det rette: Moderere.

Altfor ofte tar mediene enkleste vei: Når kommentarfeltet flommes over av hat, fjerner man saken eller stenger kommentarfeltet. Da vinner jo hatet!

Sånne saker som dette er honningkrukke for hatere, og som flere er inne på i VG-saken her, er TikTok verre enn andre plattformer.

NRK har også en lignende sak, der noe lignende skjer. Det er da fotballspiller Ada Hegerberg som postet et bilde med støtte til Pride. Hva skjer? Fullt av drittkommentarer med bæsje-emojier og hat.

Så hva kan DU gjøre?

1. Du kan fortelle mediene at du setter pris på at de passer på og modererer. Denne ideen om at alt på sosiale medier er lov, er latterlig. Akkurat som de fleste andre steder mange mennesker ferdes, må det være noen (eller mange) "voksne" til stede. Som passer på når det går varmt. Kudos til NRK Supernytt for å stå i det denne gangen!

2. Du kan rapportere skiten. Jeg tok meg en tur til Ada Hegerbergs post på Instagram mens jeg spiste havregryn til lunsj i dag, og rapporterte alle med bæsj og andre ufyselige meldinger til henne. Det hjelper faktisk. Ikke la folk holde på sånn. Stå imot. Varsle. Bruk funksjonene for det på plattformene.

3. Trykk like på de som skrive fine ting, på de som er konstruktive. Du trenger ikke ELSKE en post for å like den. Er det bedre enn middels, bruk tommel opp. Er det fantastisk, bruk hjerte. Hjelp algoritmene å se hva som er bra saker. Dine bidrag forandrer neppe verden, men det gjelder alt. Den ene ekstra personen som dro på Rådhusplassen i går, endret ingen verdens ting. Men når mange dro, hjalp det. Sukk. Igjen: Bra NRK! Og bra av VG som skriver om dette og setter søkelys på det.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS