Nordlys-kommentator Maja Sojtaric (til venstre) skal følge i fotsportene til Skjalg Fjellheim.
Stemningen var god da Nordlys' konstituerte politiske redaktør Maja Sojtaric (til venstre) møtte sin tidligere kollega og sjef Skjalg Fjellheim på Svarte Natta i Tromsø sist helg. Nå skal hun følge i fotsporene til den profilerte «stemmen fra nord».

Pressepodden: 

Hun forventer å bli sammenlignet med Skjalg Fjellheim

– Jeg er ikke en nesten to meter høy mann fra Senja. Så langt er jeg villig til å sammenligne meg med Skjalg, sier Nordlys' politiske redaktør Maja Sojtaric i Pressepodden.

Publisert

(TROMSØ): Maja Sojtaric er for konstituert politisk redaktør i Nordlys, etter at Skjalg Fjellheim forlot journalistikken tidligere i høst.

Hun fikk opprykket fra kommentator nærmest over natten, men forteller i denne ukens Pressepodden at stortrives i den nye rolle.

– Jeg trives foreløpig veldig godt. Så blir det om å gjøre etter hvert å meisle ut sitt eget prosjekt som redaktør. Men foreløpig har det gått i full fart, og det liker vi jo i journalistikken, sier Sojtaric.

– Ønsker du deg jobben permanent?

– Ja. 

– Jeg peker ut min egen kurs, sier Maja Sojtaric om sin nye rolle som politisk redaktør og kommentator.

– En god mentor

En velkjent floskel i Norge er begrepet «å hoppe etter Wirkola», som enkelt fortalt betyr å følge etter en dyktig, profilert eller markant person i noe. 

Fjellheim var nemlig en svært tydelig og mye brukt medieprofil fra Nord-Norge på norske debattflater og rikssendinger. 

Sojtaric ler godt når hun blir spurt om hvordan det blir «å hoppe etter Skjalg».

– Skjalg Fjellheim har vært en hyggelig kollega og en god mentor for meg. Og ikke minst en veldig dyktig pressemann i Nord-Norge. At folk sammenligner meg med han har jeg hatt forventninger om, sier hun.

– Så er det sånn at jeg peker ut min egen kurs. Vi får se hvordan det blir, sier Sojtaric.

Hun er i hvert fall klar på en ting hvor de to ikke er like: 

– Jeg er slettes ikke en nesten to meter høy mann fra Senja. Ha ha. Så langt er jeg villig til å sammenligne meg med Skjalg. Noen andre får ta en vurdering etter hvert når mediehistorien i Norge skal analyseres, sier Sojtaric.

– Må ha autoritet

– Skjalg Fjellheim var en tydelig medieprofil i offentligheten. Hvordan er det da å skulle ta opp arven? 

– He he. Jeg har ikke gjort meg opp noe prosjekt med å ta opp arven etter Skjalg Fjellheim. Jeg tenker ikke det er nødvendig å gjøre, sier Sojtaric.

– For meg er det veldig viktig å være meg selv og ta opp de temaene jeg mener er viktige for landsdelen vår. Noen av de temaene vil være de samme som Skjalg Fjellheim også var veldig opptatt av, sier hun.

Sojtaric uttalte til Medier24 i 2021 - da hun fikk Nordlys-jobben - at hun ikke aktet å gå stille dørene, eller at hun hadde tatt jobben for å være usynlig.

Det har hun heller ikke tenkt å følge som politisk redaktør.

– Det å være politisk redaktør er også en rolle som må fylles for et avishus. Skjalg var veldig tydelig på at den rollen må ha en viss autoritet, og det er jeg helt enig i, sier Sojtaric.

– Nordlys er den viktigste og største avisen i Nord-Norge. Det skal vi også fortsette å være, og vi skal ha såpass selvtillit også på leder- og kommentatorplass. Det vi har å melde har stor betydning for vår landsdel, sier hun. 

Nordlys-kommentator Maja Sojtaric (til venstre) skal følge i fotsportene til Skjalg Fjellheim.
Nordlys-kommentator Maja Sojtaric (til venstre) skal følge i fotsporene til Skjalg Fjellheim.

– Ikke en uvesentlig jobb

Sojtaric er tydelig på hvorfor det er så viktig for en kommentator å være såpass synlig, og ta sin plass i det offentlige ordskiftet.

– Debatt er grunnlaget for demokratiet vårt. Vi driver med et deliberativt demokrati i Norge, der politiske beslutninger skal belyses ut fra meningsutveksling vi har i samfunnet. Det er ikke en uvesentlig jobb, og det er ikke et uvesentlig ansvar å ta, sier hun. 

– Det er et alvor over det. I dagens samfunn hvis de aller fleste er mest opptatt av å skjelle hverandre på TikTok, så er det viktig at man faktisk har en debatt som også er styrt av tydelige stemmer, sier Sojtaric. 

I Pressepodden forteller hun også hvorfor hun mener nordnorske medier har et godt utgangspunkt for å levere kvalitetsjournalistikk, nettopp fordi de er utenfor Oslo-bobla. 

Sojtaric snakker også om hva nordnorske medier må løfte seg på fremover, hvile saker hun personlig brenner for og hva hun savner i norsk journalistutdanning.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS