Hører dere på bakerst rad?

SKRÅBLIKK:

Journalist som pusher 60+ år? Sorry mac, du er gårsdagens nyheter

«Å bli satt under ledelsens lupe på grunn av et tall på fødselsattesten, kan jeg se for meg oppleves som absurd for mange yrkesstolte journalister.», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert

Så er det klart for nye runder med nedbemanninger i norske medier, blant annet i Polaris Media.

De som har vært med noen år, vet hva som kommer. Når skuta skal på rett kjøl igjen og rigges for lønnsomhet og vekst, må noen lokkes over bord. Og fra ermet dras det ut en gammel kjenning: AFP med gavepensjon.

La meg gjenta for dere aldrende journalister som konsernene har i kikkerten, det kan jo være at de tror dere hører litt dårlig, dere er tross alt over 60 år: DET ER PÅ TIDE Å TA EN FOR LAGET. IGJEN.

Aller Media og Dagbladet tok det et skritt lengre i fjor og ga tilbud om sluttpakke til alle som fylte 60 i løpet av året.

– Fra vår side er dette god seniorpolitikk, sa konsernsjef Dag Sørsdahl til Kampanje sist sommer.

Uttalelsen skapte reaksjoner. NJ-leder Dag Idar Tryggestad opplevde å bli spurt om dette representerer holdningene i mediebransjen. Han får tilbakemeldinger fra journalister som forteller om ubehaget ved å stadig få tilbud om å førtidspensjonere seg.

«De føler at de står i veien for ledelsens iver etter å kunne satse på noe nytt», forteller han.

På Pressens hus denne uka er det invitert til debattmøte om nettopp alder. Norsk Journalistlag har undersøkt situasjonen for eldre arbeidstaker i redaksjonene og presenterer sine funn under overskriften «Hvordan er det å være journalist over 50 år?». Jeg var klar over at det kan være et hundeliv å være journalist, men at du ble så fort gammel, er nok nytt for de fleste.

Å bli satt under ledelsens lupe på grunn av et tall på fødselsattesten, kan jeg se for meg oppleves som absurd for mange yrkesstolte journalister.

«Pusher du 60+? Sorry mac, du er gårsdagens nyheter. Er du snill og tar med deg papiravisa på vei ut?».

NRK går selvsagt motsatt vei. Her kan alle medarbeidere uansett alder søke om sluttpakke. Bortsett fra de over 67 år.

Så kan vi spørre oss om dagens måte å produsere og formidle journalistikk på snart utelukker hele grupper av folk. Satt på spissen, er vi rett og slett i ferd med å se et tilfelle av alderisme utvikle seg i mediebransjen?

I dagens nyhetskamp handler det om sekunder. Det bygges egne breaking-desker som minner om NASAs kontrollrom.

Deadline er kontinuerlig. Og alt som publiseres blir målt fortløpende etter klikk, lesetid og konvertering av abonnement.

Hører dere på bakerst rad i Pressens hus? SKAL DERE BLI GAMLE HER SÅ FORVENTER LEDELSEN AT DU ALLTID ER PÅ. OG LEVERER. DET NYTTER IKKE Å NYTE TURNUSFRITAK FRA FYLTE 55.

Så da er det vel bare å si ja takk til tilbudet om gavepensjon, trekke støttestrømpene godt oppover de bleke leggene og tråkke inn i pensjonistenes rekker med nyinnkjøpte ortopediske sko, først som sist?

Nei, seniorer har kanskje ikke det samme tempoet som sine yngre kolleger. Men det overrasker i hvert fall meg om erfaring, faglig tyngde, kildenettverk og kontinuitet er blitt uten verdi, selv i en snart heldigital bransje.

Video drepte radiostjerna. Det er fristende å slå fast at løpende publisering tar livet av historiefortellerne.

Jeg lurer også på hva konsernsjefer som Per Axel Koch og Dag Sørsdahl tenker om Pensjonsutvalgets forslag om å øke pensjonsalderen. De som er født på 90-tallet, altså generasjonen som mediehusene ansetter i dag, må regne med å jobbe til de blir 70,5 år. For dem vil nedre aldersgrense for å ta ut pensjon øke fra 62 til 65,5 år.

Vil mediejobber etter hvert komme med en øvre aldersgrense, langt under pensjonsalder? Er mediene villig til å punge ut ti år på gavepensjon til sine aldrende vaktbikkjer? Pensjonsutvalgets leder, og sjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, har sikkert gjort seg opp noen tanker rundt det.

Norske medier har alltid etterstrebet å ha et mangfold av folk i redaksjonen. For slik speiler redaksjonen samfunnet og sikrer at man er tett på ulike deler av befolkningen. Med eldrebølgen rundt hjørnet, taler det for å beholde noen seniorer igjen i hus. Uten at de må henges opp i et horn.

JEG SA AT DERE ELDRE JOURNALISTER ER VIKTIGE FOR PRESSENS SAMFUNNSROLLE. SÅ LYKKE TIL MED VALGET OM GAVEPENSJON.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS