Fra venstre: Ingeborg Siverstøl, Anders Magnus og Tonje Holtan.
Fra venstre: Ingeborg Siverstøl, Anders Magnus og Tonje Holtan.

NRKs Anders Magnus jobber med journalist-studenter: – Et vinn-vinn-samarbeid

Inspirasjonen til samarbeidet er hentet fra USA, skriver Senter for undersøkende journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet mellom NRK-journalist Anders Magnus og studenter ved Universitetet i Bergen har blitt til flere saker som publiseres på NRK denne våren. En av dem er blant de lengste reportasjene i Lørdagsrevyen noen sinne.

Masterstudentene Tonje Holtan og Ingeborg Sivertstøl har fått jobbe sammen med NRKs Anders Magnus.

– Vi har fått tett oppfølging, og Anders har gjennom hele prosjektet gitt konstruktive tilbakemeldinger på researchen vår og sakene vi har skrevet. Dette er gull å ta med seg videre i livet, sier Sivertstøl i en pressemelding fra Senter for undersøkende journalistikk.

Hentet inspirasjon fra USA

Inspirasjonen til et slikt samarbeid har SUJO hentet fra lignende sentre ved universiteter i USA.

– Dette er et vinn-vinn-samarbeid: studentene lærer direkte av en «mester» og den erfarne journalisten får andre blikk og perspektiver fra de unge. I felleskap vil de kunne løse prosjekter ved hjelp av et sett med ulike metoder som ingen av partene alene ville klart, sier Per Christian Magnus, senterleder i SUJO.

Saken de har laget med Anders Magnus handler om hvor selvforsynt Norge er på matfronten. Det var koronapandemien som vekket spørsmålet i studentene om hvor selvforsynt Norge egentlig er. Ukraina-krigen har gjort spørsmålet enda mer aktuelt.

– Ukraina er en av de største produsentene av mathvete i verden. Nå er store deler av matjorden der minelagt. Dette viser at det som skjer andre steder i verden kan få ringvirkninger også her hjemme, sier Holtan.

Fruktbare samarbeid

Researcharbeidet har vært enormt, med blant annet bakgrunnsamtaler, tall og statistikk.

– En utfordring har vært å ikke grave seg for mye ned, men vite når vi bør gå videre, sier Sivertstøl.

Til det har de fått god hjelp av Anders Magnus som har 44 års journalistisk erfaring bak seg. Han mener slike samarbeid er fruktbare.

– Det er en og modell, som bør utvikles og utvides. Jeg for min del er innstilt på å fortsette med nye mastergradsstudenter neste år.

– Det man ikke vet har man vondt av

Studentene, som begge har bakgrunn fra sammenliknende politikk ved UIB, gjør nå ferdig sin mastergrad i undersøkende journalistikk. De begge mener gravejournalistikk er viktig for samfunnet.

– Det man ikke vet, har man vondt av. Samfunnet trenger vaktbikkjer som snuser på lysskye virksomheter, og som jobber systematisk over tid, sier Holtan.

Per Christian Magnus tror det vil komme flere slike prosjekter i fremtiden.

– Når unge lærer av eldre og mer erfarne i et direkte samarbeid er overføringskraften på kompetanse stor. Som journalister har vi publikum som våre oppdragsgivere, og ikke mediehuset vi er ansatt i.

Powered by Labrador CMS