Randi Øgrey, Elin Floberghagen og Reidun K. Nybø.
Randi Øgrey fra Mediebedriftenes Landsforening, Elin Floberghagen fra Norsk Presseforbund og Reidun K. Nybø fra Norsk Redaktørforening.

Meta-strategi bekymrer Presse-Norge: – Håper de tar større ansvar

Både kulturministeren og presseorganisasjonene er bekymret etter at Meta fortalte at de intensjonelt har droppet trafikken på nyheter på Facebook. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag møtte kulturminister Anette Trettebergstuen representanter fra norske og nordiske redaktørstyrte medier og plattformselskaper til det andre dialogmøtet. 

I forkant hadde statsråden mottatt seks krav fra de norske medieorganisasjonene til tech-gigantene. 

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Etter møtet sier hun til Medier24 at hun opplever at hun og norske medier har annet syn på tingenes tilstand enn det flere av plattformene har.

– Det bekymrer meg enormt at vi ser at trafikken knyttet til redaktørstyrt innhold er droppet på Meta sine plattformer i hele Norden siden februar. Og det bekymrer meg sterkt at de bekrefter at det er en villet utvikling, sier Trettebergstuen.

Hun er tydelig på at utviklingen går utover demokratiet.

– Vi vet at mange, spesielt unge, bruker disse plattformene som informasjonskilde. Når det blir mindre nyheter og mer av alt mulig annet som ikke er kvalitetssikret, er det et demokratisk problem.

– Mer bekymret i år

Også de norske presseorganisasjonene er bekymret etter møtet. 

– Jeg vil ikke si at vi er veldig glade for de signalene fra alle selskapene, de er veldig ulike, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen til Medier24. 

Hun legger til at de har utfordret selskapene både på kravene de leverte til kulturministeren tidligere i år, og på tempoet.

Medier og plattformselskapene møttes til dialogmøte torsdag.
Medier og plattformselskapene møttes til dialogmøte torsdag.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø synes det er trist at Meta ikke tar et større samfunnsansvar.

– Jeg er mer bekymret når jeg går ut av dette møtet enn jeg var etter møtet i fjor. Jeg setter pris på at Meta er ærlig og svarer på våre spørsmål, men Meta er en så viktig del av spredningen av redaktørstyrt innhold, og vi håper at de tar et større ansvar fremover, sier hun til Medier24. 

Kjelling Nybø legger til at de setter pris på at TikTok var med på møtet.

– Men så sier de at de er en underholdningskanal. Men de er det første møtet med nyheter for en gruppe som alle redaktørstyrte mediene sliter med å nå. Det må også TikTok tenke på. De har et ansvar.

Administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, sier at de må fortsette å utfordre selskapene.

– Vi har også et lokalvalg i år, og vi ønsker å engasjere de unge til å stemme, da trenger vi at plattformene tar et ansvar.

Meta vil ikke svare

På vei fra Kulturdepartementet spør Medier24 politisk sjef Marianne Neraal i Meta om det er et bevisst valg å senke trafikken til redaktørstyrte medier.

Politisk sjef i Meta Norge, Marianne Neraal (midten).

– Brukerne har sagt til oss at de ønsker hovedsakelig innhold fra venner og familie. Våre algoritmer er tilpasset det, svarer hun.

Neraal kan ikke svare på om de har videre planer om å senke trafikken, men henviser til Metas publiserte algoritmer.

Medier24 stiller også spørsmål om hva hun tenker om tilbakemeldingen fra mediene. Der vil ikke Neraal svare.

Hun kaller møtet for konstruktivt og at hun setter pris på at statsråden tar initiativet.

– Vi har hatt god og løpende dialog med statsråden og mediene, og jeg håper vi kan fortsette den dialogen, sier politisk sjef Marianne Neraal i Meta.

Powered by Labrador CMS