Førstelektor i journalistikk reagerer på Dagbladets bildebruk i denne saken om overtid.

MENINGER:

Dagbladet avslører seg selv

«Det er enten veldig slurvete eller usedvanlig spekulativt. Det er uansett ikke spesielt gunstig for tiltroen til mediene.», skriver Liv Iren Hognestad om riksavisens bilde i sak om overtid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

På mobilskjermen min møter jeg fredag kveld «DAGBLADET AVSLØRER» etterfulgt av et bilde av statsminister Jonas Gahr Støre sittende i en sofa med hendene hvilende på låret.

Nedenfor er tittelen «Ansatt jobbet 400 timer – gratis». Det er ganske lett – og nokså naturlig – å tolke dit hen at det er en ansatt under Gahr Støres tid som statsminister som har jobbet gratis her. Det valgte bildet kan også gi inntrykk av at statsministeren bokstavelig talt toer sine hender.

Inne i saken har man riktignok gått ned til små bokstaver med «Dagbladet avslører».

I tillegg kommer faktaopplysningen om at en ansatt ved Statsministerens kontor jobbet gratis fra september 2020 til august 2021. Under Erna Solbergs regjeringstid.

Bildet under ingressen? Helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre.

Ansiktsuttrykkene? Ikke spesielt glade.

Bildeteksten? «ARBEIDSBELASTNING: Dagbladet har undersøkt arbeidsbelastningen ved Statsministerens kontor, her ved statsminister Jonas Gahr Støre, og Helse- og omsorgsdepartementet, her ved helseminister Ingvild Kjerkol.»

Skjermdump av fronten på Dagbladet lørdag morgen

Lørdag morgen er den eneste endringen som er gjort, at forsidebildet er byttet ut med et bilde av Jonas Gahr Støre og Erna Solberg der førstnevnte blir intervjuet på Stortinget. Er det Jonas som må svare for seg?

I kommentarfeltet på posten på Facebook er mange lesere frustrert over bildebruken, men Dagbladet glimrer med sitt fravær. Her avslører Dagbladet i hovedsak seg selv.

Det er enten veldig slurvete eller usedvanlig spekulativt. Det er uansett ikke spesielt gunstig for tiltroen til mediene. Får vi en «DAGBLADET BEKLAGER»?

———————————————-

For ordens skyld: Dagbladet publiserte lørdag en sak der de intervjuer tidligere statsminister Erna Solberg om overtidsbruken ved Statsministerens kontor.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS