På bildet: Collage av Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle.
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle.

Syte-blemme for Dagbladet: – Forstår at det fremstår misvisende

Rødt-leder raser etter Dagbladet-leder. Politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle, står inne for lederen. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag publiserte Dagbladet en sak hvor Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og SV-leder Kirsti Bergstø blir intervjuet om været, hvor de mener sørlendinger og østlendinger syter over været, med tittelen «Lei regn? – Slutt å syte!»

Etter at saken ble publisert, ble det presisert at saken ble skrevet før ekstremværet Hans kom til Norge, og dreide seg om sommerværet i Norge. 

Tirsdag fulgte avisen opp med en lederartikkel hvor de kaller utsagnene fra de to lederne flaut og smålige. 

Etter publisering har Dagbladet lagt inn en presisering i saken. 

«Oppdatering: Dagbladet vil understreke at intervjuet med Marie Sneve Martinussen og Kirsti Bergstø, som det vises til i denne lederen, ble gjort før ekstremværet Hans traff Norge. De uttalte seg om det dårlige sommerværet i sør generelt.»

Martinussen reagerer på publiseringene på sin Facebook tirsdag. Der påpeker hun at intervjuet ble gjort lenge før ekstremværet, og at det var et «humor-intervju» gjort som et svar til et intervju gjort med Bård Hoksrud om sommerværet. 

«I går valgte de å publisere saken midt under et pågående ekstremvær med en liten presisering om at intervjuet var gammelt. Men den presiseringa kan ikke leder-avdelingen i Dagbladet ha fått med seg når de i dag kritiserer intervjuet _ som om_ det er mitt og Rødts svar på ekstremværet Hans. Det er det åpenbart ikke. Rødt tar ekstremvær og klimatilpasning på alvor.»

Til Medier24 sier hun:

– En presisering er en fattig trøst når skaden allerede har skjedd. Lederen står på trykk i alle Dagbladets papiraviser. Der er det ikke mulig å legge inn en presisering. Den ble også pushet og delt mye før presiseringen kom inn.

– Hovedpoenget står

Politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle, sier til Medier24 at lederartikkelen gikk i trykken før nyhetsartikkelen ble oppdatert.

– Det er ingen tvil om at dette var en misforståelse mellom medarbeidere. Og vi har prøvd å presisere det ved å legge inn en orientering, i tillegg til å legge det inn i Dagbladets rettelogg, sier Helle. 

– Jeg forstår at det fremstår misvisende, og det kan fremstå som det bare handler om «Hans», mens det de har uttalt seg om er det spesielle været. Derfor har vi lagt inn en presisering, forteller Helle.

– Presiseringen som journalisten la inn i går kveld kan lederavdelingen umulig ha fått med seg. Det viser hvor usynlig slike presiseringer blir, sier Sneve Martinussen.

Helle mener at kommentaren fremdeles står ved lag.

– Hovedpoenget står ved lag. Dette er knyttet til alle værfenomenene vi har hatt i sommer.

Helle sier Martinussen får mene det hun mener.

– Lederen sitt hovedtema er ikke bare intervjuet. Den handler om hvordan landet skal ruste seg for klimaendringene.

Helle er enig i at det var et «lettbeint intervju» med de to lederne.

– Men vi må passe oss for at dette ikke bare blir en kamp mellom landsdelene, sier han og legger til:

– Det Rødt gjør nå er å snakke seg vekk fra hovedpoenget i vår leder.

Tror folk erkjenner poenget

– Vil dere publisere en beklagelse?

– Vi har presisert nå. Og så må både SV-lederen og Rødt-lederen forstå at dette er et tema som ruller og går i valgkampen. Men vi ser at vi var upresise her, og vi forstår at de nå er frustrerte.

Helle forteller at de har fått reaksjoner fra Rødt og SV på kommentaren.

– Men vi tror folk erkjenner hva som er poenget. Det handler ikke om å lime noe på de to partiene, men at dette er mer alvorlig. Været slik det har vært i sommer, er ikke den evige kampen mellom landsdelene, der vestlendingene sier at østlendingene ikke tåler regn, og nordlendingene sier at sørlendingene ikke tåler snø. Det er mer alvorlig enn det, og det handler ikke bare om «Hans», sier Helle.

– Vurderer dere å avpublisere lederen?

– Nei. For hovedpoenget står ved lag, selv om vi forstår at det oppfattes som uklart, når det blir knyttet til «Hans».

– Drit gjort av Dagbladet

Stortingsmedlem fra Rødt, Mímir Kristjánsson, skriver om saken på Twitter. Han innleder med «Dette er så drit gjort av Dagbladet.»

Mímir Kristjánsson fra Rødt.

Kristjánsson mener Dagbladet ikke leser sin egen avis siden de skriver om saken i dagens leder.

Han tror det vil få konsekvenser. «Og hva er det større problemet her? Jo, det er at hvis journalister skal holde på sånn så blir det UMULIG for politikere å stille opp på køddete saker om sommervær eller lignende, fordi hver eneste spøk vi slår kan bli liggende i to uker og så bli tatt helt ut av sammenheng.»

– Jeg tror at jeg og Mímir har samme respekt for leserne, som selv kan vurdere humoren. Når leserne leser intervjuene vil de kunne vurdere ut ifra det selv, sier Helle.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS