Erik Waatland har ingen problemer med at en tidligere kriminell sitter i TV 2s sjakkstudio.

KOMMENTAR:

Selvsagt kan TV 2 bruke David Toska i sjakksendingene

«Har du sonet dommen din, så har du gjort opp for deg. TV 2 må ikke høre på folk som ber om yrkesforbud for ekskriminelle.», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det var mange som måtte gni seg i øynene da nyheten sprakk i helgen om at ransdømte David Toska blir sjakkekspert på TV 2.

Det er ikke vanskelig å forstå at folk reagerer. Mannen, som av mediene ble omtalt som «mesterhjernen», står bak et dødelig ran som endte med at politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept.

Væpnet opp til ørene brøt Toska & co. seg inn i Norsk Kontantservice – og nå skal han bruke den samme «mesterhjernen» på å formidle sjakkferdighetene han har lært seg i fengsel?

You can't make this shit up!

Det er lov å stille spørsmål om det er så lurt – og jeg skjønner mange av de som er provosert. I sosiale medier flagrer motsetningene der du har de som mener han har gjort opp for seg – og de som mener TV 2 gjør det kun for å få oppmerksomhet om sjakksendingene.

Begge har rett. Selvsagt skal en kommersiell kanal som TV 2 få oppmerksomhet om sendingene sine. Og de er ikke redde for å provosere – som seg hør og bør.

TV 2 liker nemlig å provosere ved å bruke kontroversielle kjendiser som programledere, gjester og sidekicks i sendingene sine.

For å nevne et par eksempel.

Så: Finnes det ikke andre som kan ha mer å si om sjakk enn en eksforbryter som Toska? Jo. Selvsagt. Det finnes sikkert folk som kan enda mer om sjakk enn Hans Olav Lahlum også, men det handler jo egentlig ikke om det. Det handler kort og godt om to ting:

Ekspertise og underholdningsverdi.

Kan gjesten eller eksperten uttale seg til folk på en sånn måte at de skjønner det? Er vedkommende en kjent person som gjør at vi flokker til sendinga? Er det noe med gjesten som gjør at vi blir nysgjerrige? Alt dette spiller inn.

Med Toska har TV 2 definitivt fått det norske folk til å reagere – og det kommer nok til å bli mange som vil se Toska i aksjon – enten de liker ham eller ikke.

Personlig mener jeg det er en uting i dagens samfunn at folk skal dømmes nord og ned for resten av sitt liv for ting de har gjort eller blitt anklaget for. I Toskas tilfelle har han sonet 13 år av livet sitt i fengsel – og dermed gjort opp for seg.

«Målet vårt er at tidligere straffedømte integreres i samfunn og arbeidsliv, og dermed klarer å bli aktive og ansvarsfulle samfunnsborgere», har Johan Lothe i WayBack Oslo uttalt.

Ekskriminelle må kunne komme tilbake til samfunnet og leve som normalt. Enten det er å jobbe i hagen din, på kontoret ditt eller i TV-ruta di.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS