Hovedbilde av Erna Solberg som blir intervjuet. Bylinebilde av Ingar Johnsrud, med navn og vignetten Meninger.
Erna Solberg er i hardt vær på grunn av ektemannen Sindre Finnes' aksjekjøp.

MENINGER:

Helt på trynet å si at pressen holdt igjen

«Det strider mot ethvert journalistisk gen å sitte på en sånn sak», skriver Ingar Johnsrud.

Publisert Sist oppdatert

Hver gang vi avholder valg her i landet er det stemmer på høyresiden som ynder å påpeke hvor venstrevridde norske journalister er, og hvordan det påvirker den politiske dekningen.

Etter Finnes-skandalen (for det må vel kunne kalles en skandale) kommer det imidlertid beskyldninger fra annet hold. Nå er det (til dels) innflytelsesrike stemmer på venstresiden som anklager pressen for å ha visst – men holdt kjeft om – omfanget av Sindre Finnes' aksjehandel. 

Det er en anklage som er helt på trynet. 

Journalistikk er ikke ryktespredning

Før jeg begynte å skrive bøker på heltid jobbet jeg i avis i nær 20 år, en god del av dem som politisk journalist. En avsløring av denne sorten er hva journalister higer etter, lever for og drømmer om. Det er sånne avsløringer du vinner priser for og som kan løfte karrieren din. Det strider mot ethvert journalistisk gen å sitte på en sånn sak et sekund lenger enn nødvendig. 

Men journalistikk er ikke ryktespredning. Det er ikke et kommentarfelt. God journalistikk krever at du kan stå for det du skriver. At du kan underbygge opplysninger og dokumentere innholdet i sakene dine. God journalistikk er tidkrevende og vanskelig.

Så er det noen som hevder at det ikke er journalistene, men redaktørene, som er problemet. At det er de som har holdt avsløringen tilbake til over valget. 

Nei. I de redaksjonene jeg har jobbet ville det skapt opprør om noe slikt hadde skjedd. Redaktører har makt, men de har ikke uinnskrenket makt, og de opererer ikke i et vakuum. De aller fleste redaktører jeg har jobbet med ville i stedet satt enda flere ressurser på saken, for å sørge for at avsløringen kom i deres medie, og ikke i et annet. 

Ikke bare uansvarlig – direkte farlig

Det norske systemet, vår samfunnsorden og vårt demokrati, er basert på tillit. Tillit er limet som binder oss sammen, uavhengig av politisk ståsted. Altfor mange av politikerne våre har i den senere tid i verste fall vist at de ikke er den tilliten verdig, i beste fall vist at de ikke forstår hvor viktig denne tilliten er.

Mediene våre gjør mange feil. Disse skal påpekes og mediene må stilles til ansvar for dem. Men når politikere og andre maktpersoner kommer med denne sorten ubegrunnede anklager mot mediene er det ikke bare uansvarlig og dumt, det er direkte farlig.

Hvis vi løfter blikket over Atlanteren ser vi hva resultatet kan bli når folk mister tilliten til politikere og til medier. Jeg tror ingen av oss ønsker å bo i et slikt samfunn. 

Derfor påhviler det oss alle, men særlig dem med makt, å være kritiske, men også etterrettelige, før man begynner å kaste rundt seg med dårlig skjulte antydninger, spekulasjoner og beskyldninger.

———————————————-

Innlegget ble opprinnelig postet på Johnsruds Facebook-side og er gjengitt med tillatelse. 

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS