P4-sjef Kenneth Andresen støtter NRKs podkaststrategi.
P4-sjef Kenneth Andresen støtter NRKs podkaststrategi.

MENINGER:

NRK fortjener ros!

«Ingen er tjent med at tech-plattformene får et enda sterkere grep om det norske mediekonsumet enn de allerede har. Her tar NRK et fremsynt og modig grep», skriver Kenneth Andresen. 

Publisert

Det skorter ikke på negative oppslag rundt NRK om dagen. Kritikken mot podkaststrategien er imidlertid ufortjent.

NRK får i kronikken «Slipp podkastene fri, NRK» kritikk for å lukke sitt podkastinnhold inne i egen lytte-app.

NRK svarer at det er dette som er frihet fordi grepet sikrer full redaksjonell og publisistisk kontroll over eget innhold og samfunnsoppdrag.

Vi i P4-gruppen kunne ikke vært mer enig. Ved at NRK bruker sitt innhold til å bygge en sterk redaktørstyrt norsk lytte-app som «NRK Radio» i stedet for å bidra til å bygge internasjonale plattformer som Google, TuneIn, Spotify og Apple tar NRK et stort og viktig ansvar på vegne av alle norske kringkastere.

Hva nå, NRK?

Gjennom reportasjer, debattinnlegg og podkast skal Medier24 sette søkelys på hva NRK har vært, hva det er nå, og hvilken retning NRK bør gå i fremtiden.

Har du innspill, eller vil du skrive en tekst selv? Ta kontakt på kristine@medier24.no

Prosjektet har fått støtte av Fritt Ord.

Her kan du lese alle sakene. 

De internasjonale tech-plattformene har sin egen kommersielle agenda, og kan selv velge om de ønsker å fremme det norske innholdet og også i hvilken form de i så fall vil gjøre det. Helt utenfor kringkasternes kontroll. Enkelte legger til og med reklame på norske kringkasteres lydstrømmer, og undergraver dermed investeringer i norsk innhold.

Ved at NRK henter stadig mer av sitt innhold «hjem» til egne plattformer hjelper de til med å gjøre det enklere for andre norske redaktørstyrte medier å gjøre det samme. Det skal NRK ha ros for!

Det at norske medier står sammen for å hegne om publikums direktetilgang til norsk innhold og norske redaktørstyrte medier har aldri vært viktigere enn nå. 

Sett i lys av at stadig mer mediebruk blir avhengig av internasjonale giganter haster det med å snu utviklingen. Ingen er tjent med at tech-plattformene får et enda sterkere grep om det norske mediekonsumet enn de allerede har. Her tar NRK et fremsynt og modig grep.

Det at podkast-lyttere som en konsekvens må forholde seg til mer enn én app synes som en pris verdt å betale for å sikre norske medier kontroll over eget innhold og veien til publikum. 

Dagens mediekonsumenter er allerede godt vant til å finne fram blant musikk-plattformer, nettaviser, lydbok-apper og ulike strømmetjenester på TV, så at podkaster i fremtiden vil være å finne hos dem som har laget dem føler jeg meg trygg på at vi fort blir vant til.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS