– Norsk fotball har fått mye ros for sin åpenhetskultur og landslagets nærhet til folket har vært et varemerke som har skilt seg ut fra mange land i Europa. Men nå har det endret seg, skriver Reidar Sollie.
– Norsk fotball har fått mye ros for sin åpenhetskultur og landslagets nærhet til folket har vært et varemerke som har skilt seg ut fra mange land i Europa. Men nå har det endret seg, skriver Reidar Sollie.

MENINGER:

Man MÅ ikke snakke med spillere for å lage god journalistikk

«Det er Norges Fotballforbund som må ta en ny runde om sin mediestrategi», skriver Reidar Sollie.

Publisert

Rettigheter styrer sportsdekningen, både på og utenfor arenaen. Sportsredaksjonene merker at det strammes til rundt de største navnene.

Fotballandslaget for menn har nettopp avsluttet en halvannen ukes lang samling i Oslo. 

Det største navnet i gruppa, Erling Braut Haaland, snakket ikke ett minutt med noen medier, heller ikke rettighetshaver TV 2. Han var heller ikke tilgjengelig på noen felles pressekonferanse.

Andre spillere var tilgjengelige på bestilling fra mediene i den såkalte mixed sone noen få dager i forbindelse med treninger. Mens det enkelte dager var en eller to spillere som stilte til en varslet pressekonferanse sammen med, eller før trenerne Ståle Solbakken og Brede Hangeland var i aksjon.

NFF må ta ny runde

Store mediehus reagerer på at rettighetshaver får eksklusive intervjuer og mye lengre tid med mange av spillerne i troppen. Frustrasjonen er forståelig. 

TV 2 har ikke noe ønske om å skjerme spillere for andre medier, de ønsker den samme åpenheten som oss. De følger de retningslinjer rettighetshavere som regel får. Det skjer også i de fleste andre idretter.

Det er Norges Fotballforbund som må ta en ny runde om sin mediestrategi. Under koronatiden ble det iverksatt en rekke tiltak av helsemessige årsaker, tiltak som delvis er videreført av Uefa (det europeiske fotballforbundet) også etter at pandemien er over. 

Det er blitt en kultur og en slags forståelse for at tilgangen til kildene er blitt strammet inn.

Erling Braut Haaland er i en helt spesiell situasjon som det må settes rammer rundt, det skjønner også vi sportsjournalister. Men hvorfor kan han ikke stille på en pressekonferanse i løpet av en uke der det er helt opp til han hva han vil svare på, eller ikke?

Lagkaptein Martin Ødegaard stilte som vanlig opp og ivaretok kapteinsrollen også i forhold til mediene.

Merker forskjell før og etter korona

Styret i Norske Sportsjournalisters Forbund har jevnlige møter med NFFs medieavdeling. 

Vårt fokus er mest mulig likebehandling av mediehusene. Men også vi merker en forskjell før og etter korona.

Norsk fotball har fått mye ros for sin åpenhetskultur. Landslagets nærhet til folket har vært et varemerke som har skilt seg ut fra mange land i Europa. 

Men nå har det endret seg. Flertallet av spillerne har sin arbeidshverdag i klubber der skjerming mot mediene er et slags prinsipp. Norsk fotball og norsk idrett må vise en annen holdning.

Man MÅ ikke snakke med spillere for å lage god journalistikk. Vi trenger ikke «timen er din» hver dag. Men vi trenger en rettferdig behandling av de mediene som dekker norsk fotballs virksomhet med seriøsitet og grundighet. 

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS