Ekteparet Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Grav bruker gjerne ferien på å lage nettserie.

#Sommerpraten

Gaute Grøtta Grav: – Jeg er en knallhard forsvarer av retten til å krenke andre – selv om det har gått utover meg selv flere ganger

Programleder og medieprofil Gaute Grøtta Grav er redd flere legger bånd på seg istedenfor å delta i debatter.

Publisert Sist oppdatert

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Programleder og medieprofil Gaute Grøtta Grav er neste person ut.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2022?

– Jeg ser med uro på presset mot ytringsfriheten, og det bekymrer meg at flere ser ut til å legge bånd på seg i stedet for å delta i debatter i frykt for represalier og ubehag. Dette gjelder flere temaer, og sprer om seg. Ikkje bra. Jeg er en knallhard forsvarer av retten til å krenke andre – selv om det har gått utover meg selv flere ganger.

– Av overraskelser det siste halvåret: Jeg så ikke Schibsted sitt fall på børsen komme, takk for at jeg ikke hadde aksjer der da. Selv om de ikke går ut med så mange tall så tror jeg det går ganske dårlig for flere av de dyre podkastprofilene til VG/PodMe. Synes også Bernt Hulsker-saken har vært trist, typisk eksempel på dårlig håndtering fra ledelsen i VG.

– Akkurat nå savner jeg god, gammeldags agurktid. Ugreit med all terror og krig, men når alt går i dass i verden må det jo dekkes av mediene, selv om det er ferietid. Verden var så mye enklere sommeren 1995.

– Hva sier du: Betalingsmur, plusset innhold eller noe annet?

– Plusset innhold mot betaling ser ut til å fungere greit for flere, så det blir det vel bare mer av. Og overskrifter med «mer sex nå» for å få folk til å kjøpe pluss blir det vel bare mer av, tenker jeg.

– For min egen del skulle jeg ønske det fantes en felles løsning som gjorde at jeg kunne lese enkeltartikler i alle landets aviser, mot en sum for hver artikkel jeg ønsker å lese. Mikrobetaling, rett og slett.

– Jeg kunne godt betalt et par kroner for å lese om fjerne slektninger som har gjort noe gøy i en lokalavis, eller om den nyeste forskningen innen apetrening rundt Mjøsa, men jeg ønsker ikke tegne abonnement for å lese en sak – selv om det er gratis i 14 dager.

– Hva er den perfekte sommerferien?

– Jeg elsker sommeren i Romsdalen. Lange, lyse netter med frodige fjorder og bratte fjell som inviterer til aktivitet. Vi har allerede hatt seks varme dager med SUP og soling, så det er vel nesten mer enn man kan forvente av norsk sommer?

– Sånn feriemessig pleier vi å feriere utenlands vinterstid, og heller kombinere jobb og fritid i Norge om sommeren. De siste tre årene har Cathrine Montero Moen og jeg laget nettserien «Ferieperler», hvor vi har reist rundt i Norge og filmet morsomme aktiviteter og flotte steder fra nord til sør. Siden vi venter barn til høsten blir det litt færre episoder denne sommeren, men tre-fire episoder blir publisert fortløpende nå i disse dager.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Mine medievaner er ganske like hele året, ferie eller ei. Jeg starter dagen tidlig med nettaviser, aksjekurser og en plan om å høre podkast og lese bøker. Podkast og voksenbøker blir effektivt byttet ut med høytlesning av bøker til små barn og en halvtime med trash-TV sammen med kona på kveldstid. Liker å følge Kjetil Rolness sine innlegg på Facebook, men deltar sjelden i debattene selv. Før leggetid en liten runde gjennom amerikanske tech-nettsteder, Strava og Instagram.

– Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Hoi! MANGE, spesielt i starten av karrieren i TV 2. Da gikk vi live med Sone2 en halvtime alle hverdager, så der var det av med muligheter til å gjøre feil. Jeg kysset for eksempel Samantha Fox på munnen live, uten samtykke, i 2003. Hun ble vel ikke akkurat imponert over det, men det ble ikke stor fuzz heldigvis. Den ideen hadde vel ikke engang blitt tenkt i dag, og jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om noen hadde gjort noe slikt på live-TV nå, uten skriftlig samtykke på forhånd.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Få ideene dine ut, det er en den beste måten å få nye ideer på. Og bruk taleopptakeren når du er ute på jobb, ikke skriv deg i hjel underveis i intervjuer. Man husker forbausende mye rett etter et intervju, og da kan man heller bruke taleopptaket for å få kontroll på sitatene om det er noe du har glemt.

Powered by Labrador CMS