Prinsesse Märtha Louise under Medieleder i Bergen.
Prinsesse Märtha Louise under Medieleder i Bergen.

Märtha Louise: – Jeg fikk dyp depresjon på grunn av pressen

Prinsesse Märtha Louise snakket foran flere medieleder i Bergen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

(BERGEN): Da prinsesse Märtha Louise gikk på scenen under SKUP-festivalen var budskapet til journalistene at de selv ikke forstår hvordan det er å være under press fra pressen.

Onsdag sto prinsessen igjen på scenen og snakket foran medieledere under Medieleder-konferansen på Hotell Norge i Bergen.

Prinsessen sier hun var veldig sjenert da hun vokste opp, og at det var belastende da pressen også kontaktet venner og etter hvert kjærester.

Hun kaller ungdomstiden som vanskelig.

– Det var invaderende fra pressens side. Det var paparazzi til stede, ikke bare der jeg bodde, men hos venner, etter hvert kjærester.

– Jeg fikk dyp depresjon i 20-årene, og det var på grunn av pressen, sier Märtha Louise.

– Man må ta inn som journalist at det er belastende å over lang tid bli utsatt for kritikk, sier Märtha Louise til intervjuer Hanne Skartveit.
– Man må ta inn som journalist at det er belastende å over lang tid bli utsatt for kritikk, sier Märtha Louise til intervjuer Hanne Skartveit.

– En belastning jeg synes er vanskelig

Etter samtale med psykolog, valgte hun å eie situasjonen, ved å konfrontere journalistene som sto utenfor. Da banket prinsessen på vinduet til journalistene.

– Hva sa de da, spør Skartveit.

– De svarte at det var deres måte å tjene penger på. Men jeg har hørte i ettertid at de var litt redd meg, noe som var litt godt å høre. Det var en slags overlevelsesmekanisme, sier Märtha Louise

– Vil alle ta deg hele tiden?, spør Hanne Skartveit.

– Nei, det er et mer nyansert bilde enn det, sier Märtha og mener det er forskjellig type medietrykk.

– Da jeg var ung var det VG og Se og Hør. Nå Dagbladet og Se og Hør. Men det er ikke sånn at TV 2 har gått helt klar. De har løpt rundt med fire TV-team og lett etter Durek de også, svarer prinsessen.

Hun sier det også handler om kritikk i flere kanaler og i det hun kaller ett spor.

– Kanskje det hadde vært lurt å tørre å se ting på en annen måte. Jeg opplever at når det kommer ett syn på noe, så hopper alle på og fortsetter der. Det er sjelden det er noen som sier «men hva med dette» og tenker litt annerledes eller undersøker på en annen måte.

Hun sier det blir en forvridd sannhet, som også sprer seg til andre deler av verden.

– Og det er også en belastning jeg synes er vanskelig.

– Man må ta inn som journalist at det er belastende å over lang tid bli utsatt for kritikk, fortsetter hun.

– Grunnen til at jeg sitter her i dag, er på grunn av barna mine. Jeg vil ikke at de skal gå gjennom det jeg har, sier hun.

– Hvem skulle jeg vært sammen med?

Skartveit påpeker at et av pressens dilemmaer er at ingen har ansvar for det samlede trykket, og spør om hun ser det dilemmaet.

– Ja, og da tenker jeg man må se nytt og tenke annerledes, svarer Märtha Louise.

– Er det rart at offentligheten bryr seg om hvem du er sammen med?, spør Skartveit.

– Nei. men jeg har undret mange ganger fordi det har vært så mye negativitet. Så jeg har lurt på, hvem skulle jeg vært sammen med? Hvem skulle valgt det, skulle dere?, spør hun ut i salen.

Hun tror det hadde blitt negativt fokus også om det var en prins eller businessmann, og at det hadde skjedd uansett. Derfor har hun lurt på om pressen mener hun skulle vært stille, tilbaketrukket og ikke synes.

– Men hva slags kvinnelig forbilde er det?

Hun sier at også de gangene hun prøver å trekke seg tilbake, og for eksempel drar på ferie, eller besøker forloveden Durek Verret i LA, så går det ikke.

– Så er pressen der og tar bilder på stranda.

Hun får ikke lenger apanasje, og tar ingen offentlige oppdrag for kongehuset.

– Glad jeg har turt å være meg, og inspirert andre til å være seg. Kanskje min rolle er litt annerledes, og møter andre deler av Norge enn andre gjør. Det er jo ikke bra at alle oss er like.

Prinsessen er klar på at pressen-kulturen har endret seg gjennom årene. Hun har blant annet opplevd at journalister har sagt unnskyld til hvordan de behandlet henne tidligere.

– Det var en VG-journalist som reiste seg under et foredrag for å si unnskyld. Han oppdaget at han ikke skulle jobbe i VG lenger da han lå under et gjerde på Værnes på bryllupsnatten min for å ta bilder av oss da vi skulle fly vekk.

Hun presiserer at hun ikke skal kunne kritiseres for ting, men hun mener det ofte blir dratt ut og vridd på.

– Det er ikke det at jeg ikke vil gi intervjuer, sier hun.

Hun roser Skartveit for å gjøre det til en hyggelig samtale og at Skartveit er til stede på scenen med henne.

– Du kunne stilt meg mer kritiske spørsmål. For jeg opplever ofte i intervjusammenheng at det er hyggelig før man går på scenen, og når man kommer på så er det bare angreps-intervju og at de er ute etter å ta meg, sier hun.

Powered by Labrador CMS