TV-sjef på NRK Tyholt, Kristian Karlsen

NRK: – Vi er lei oss for belastningen trykket har gitt familien og de fornærmede

NRK Trøndelags programsjef for TV, Kristian Karlsen sier de burde hatt med sedelighetsdommen i «Ingen elsker Bamsegutt» fra start. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at vår første vurdering av å utelate dommen i den opprinnelige historien var feil. Det ønsker vi nå å rette på, skriver programsjef  TV i NRK Trøndelag, Kristian Karlsen, i en e-post til Medier24. 

– Vi er veldig lei for at dette valget har ført til en ekstra belastning både for [mannen i 60-årene], hans familie og for de fornærmede i rettssaken.

Bråket rundt NRKs dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt» har gått i sosiale og tradisjonelle medier, etter Aftenpostens kommentator Christina Pletten slaktet serien fredag.

I helgen kom det fram at hovedpersonen i serien ble dømt i en sedelighetssak tidlig på 90-tallet, uten at NRK omtalte det i serien. 

– Ønsket å skjerme dem

Medier24 tok kontakt med Karlsen for å stille noen spørsmål om vurderingene i forkant, og om konsekvensene av dette. 

– Når vi nå vet hvordan det hele utspilte seg er det jo klart at vi burde hatt med informasjon om dommen fra start. Vår vurdering rundt å ikke omtale dommen var først og fremst at vi måtte ta hensyn til de fornærmede. Vi har også et ansvar for [mannens] kone og sønn.

Karlsen sier at de også vurderte det til å være utenfor det serien egentlig handler om, en norsk familie som sitter fast på Filippinene uten å komme seg hjem. 

– Vi er lei oss for den ekstrabelastningen dette trykket har gitt familien og de fornærmede i saken fra 91, gjentar han. 

– Vårt primære ønske var å skjerme disse for den uønskede oppmerksomheten.

– Får tale sin sak

– Kan du si noe om vurderingene dere tok rundt eksponeringen av personene i serien? 

– Vi kan ikke lage en serie om de svakeste i samfunnet uten at de selv er representert og får tale sin sak. Strømøy har gjennom flere samtaler med [mannen] snakket om hva serien og eksponeringen kan komme til å bety, og vi opplever at han har forståelse for dette. 

Karlsen påpeker at mannen i 60-årene har gitt samtykke til fullt innsyn i offentlige dokumenter om ham og familien og at han sammen med kona har sett gjennom episodene på forhånd og godkjent innholdet. 

– Dette vises tydelig i siste episode. 

Han legger til at kona er en selvsagt og naturlig del av hans historie. 

– Hun har gitt samtykke til å være med i serien og har også sett gjennom og godkjent visning av alle episodene. 

– Tonet kraftig ned

Karlsen sier NRK har tilstrebet å være skånsomme og sparsommelige med informasjon om sønnen. 

– Som norsk statsborger i en svært vanskelig situasjon, er [mannens] sønn en viktig del av historien og blir skadelidende av at familien sitter fast på Filippinene, hvor han nå ikke får gått på skole. Han er født i Norge og bodde her til han var fire år, og er nå 15 år, og kjent med at han er en del av serien. Hans rolle er tonet kraftig ned. Foreldrene har sett den ferdige serien før publisering og godkjent innholdet. 

–Hvilke vurderinger har dere tatt på hvilke deler av mannens historie dere tar med? 

– Vår serie begynner på et vis i 2006, når familien drar til Filippinene og gradvis får dårligere råd og til slutt ikke har nok penger til å ta flyet tilbake til Norge. Så er det en del av hvordan det gikk slik, å se på [mannens] oppvekst for å forstå de valgene han har tatt og fortsatt tar for å forstå hvordan det kunne gå så galt. 

Karlsen sier de har ønsket å vise hovedpersonen i serien som et helt menneske, med både gode og dårlige sider, og være så transparente som mulig.

– I ettertid ser vi at vi også burde fortalt om sedelighetsdommen i 1991. Det er også grunnen til at vi nå har avpublisert serien, for å få flettet dette inn før vi sender den ut på nytt.

Ønsket å sette truslene i kontekst

– Ble informasjonen i serien faktasjekket? Ser ut som dere har fått tilgang til brev fra Nav og hans e-poster, men hva med andre ting? 

– Vi har fått innsyn i den korrespondansen [mannen] har gitt oss hvor han har kommunisert med det offentlige, og også andre e-poster han har sendt. Han har også gitt oss fullmakt til innsyn i offentlige arkiv, journaler og dokumenter.

– Hvilke vurderinger tok dere på hvor detaljert dere gikk inn i Nav-truslene?

– Vi viser noen av disse trusselbrevene i serien, og Tore Strømøy konfronterer ham direkte om dette og sier klart fra om at det er uakseptabelt. Det var viktig for oss å ikke skjule at han har problematiske sider ved sin personlighet. Samtidig ønsket vi også å sette disse truslene i kontekst og prøve å forstå hvorfor han tyr til trusler, noe som vises i serien.

– Hvem i NRK-ledelsen – tillegg til deg var med på avgjørelsen?

– Slike avgjørelser tas med mange involverte, og blir tatt i fellesskap. Det gjelder også her.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS