Distriktsdirektør Marius Lillelien og etikkredaktør Per Arne Kalbakk fulgte behandlingen fra sidelinjen.

NRK felt i PFU for «Ingen elsker Bamsegutt»

Trippelfellelse for NRK, som fikk både kritikk og ros for sin dokumentar om «Bamsegutt».

Publisert

NRK har brutt god presseskikk på punkt 2.2, 3.2 og 4.8 for dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt».

Det ble klart etter behandlingen i Pressens Faglige Utvalg onsdag.

– NRK blir part i en utlendingssak, og det er ekstremt problematisk, sier utvalgsleder Anne Weider Aasen.

Utvalgsmedlem Melissa Jocelyn Lesamana sier under behandlingen at dokumentaren er skadelig for de 360 000 uføretrygdede i Norge.

– Mange har fått en forringet situasjon på grunn av debatten i etterkant.

Hun er skuffet og lei seg på vegne av både de i dokumentaren, men også hva det medfører for andre i samme situasjon.

– Dette gjorde et kraftig inntrykk på feil måte.

Elin Floberghagen, Marius Lillelien og Per Arne Kalbakk. Floberghagen er generalsekretær i Norsk Presseforbund, og klaget inn serien gjennom initiativretten.

– Kampanje­journalistikk

Blant punktene som ble diskutert innledningsvis, var 2.2, om uavhengighet, integritet og troverdighet. Programleder Tore Strømøy tok en aktiv rolle i dokumentaren.

Frode Hansen sier at utvalget har hatt en rekke saker tidligere om bindinger og uavhengighet, hvor mediehus ikke har informert om bindinger.

– Her er det motsatt. I dette tilfellet er programlederen tydelig på sitt ståsted. På godt norsk heter det kampanjejournalistikk. En diskusjon her blir hvor grensen går, sier han.

– Mitt utgangspunkt her faller jeg på at NRK under tvil havner på riktig side, med begrunnelse om at de er transparente og åpne hele veien, fortsatte han.

Øyvind Kvalnes er uenig, og viser til serien der NRK-journalisten fyller ut et skjema for hovedpersonen.

– Det er en brist i begrunnelsen til NRK om hvorfor programleder skulle ta ansvar for å fylle ut skjemaet. Jeg synes det er en svak begrunnelse, sier han.

Flere i utvalget påpekte NRK kunne sluppet lettere unna en fellelse på punkt 2.2 om bindinger, hvis de hadde vist mer hvorfor Strømøy hjalp «Bamsegutt» å skrive søknader.

– De ender opp med å bli en part i en utlendingssak, som de ikke skulle ha vært. Men hvis de hadde vist hvor vanskelig disse skjemaene er, og at det kommer frem i serien, kunne de kanskje unngått det, sier Nina Fjeldheim.

Hun får støtte fra Gunnar Kagge.

– Vi får ikke vite før i tilsvaret at NRK hjalp fordi han selv ikke klarte å fylle de ut.

Utvalgsleder Anne Weider Aasen under behandlingen av Bamsegutt-saken.
Utvalgsleder Anne Weider Aasen under behandlingen av Bamsegutt-saken.

– Klart brudd

Hansen sier punktet 4.8 om hensyn til barn er interessant å diskutere, men ender opp med at NRK har brukt for mange detaljer, og dermed gått for langt.

Han får støtte fra Øyvind Kvalnes.

– Et klart brudd på 4.8, sier Kvalnes.

NRK har fått kritikk for å ha utelatt opplysninger om sedelighetsdommen fra 1991.

Frode Hansen spør om historien ville blitt svekket om NRK hadde tatt med dommen.

– Trolig ikke. Jeg skjønner hvorfor de ikke gjør det, men den er relevant når de forteller om hans barndom og oppvekst, sier han.

Fikk også ros

Utvalgsmedlem Nina Fjeldheim forteller at hun ble positivt overrasket da hun så serien i forbindelse med behandlingen av saken.

– Jeg synes det var en god dokumentar på alle måter, og den hadde et annet type blikk på en marginalisert gruppe som sjeldent får mye spalteplass, sier hun.

Samtidig skjønner hun at det er problemer knyttet til dokumentaren, blant annet at NRK ikke omtalte sedelighetsdommen mot hovedpersonen i serien.

– Det er mange gode grunner for å ikke gjøre det. Men det var feil. Det var godt tenkt, men i ettertid ser man at man ikke har nok fokus, sier hun.

Utvalgsmedlem Gunnar Kagge påpeker at han skulle ønske flere punkter var klaget inn, blant annet samtidig imøtegåelse, punkt 4.14. 

– Får NAV ivaretatt sin mulighet til samtidig imøtegåelse i denne saken?, spør han.

 Flere i utvalget ønsket at flere punkter var med. 

PFU–leder Anne Weider-Aasen påpeker at det fremdeles er mulig å klage inn saken, og at det kan hende den igjen havner hos utvalget, hvis andre parter vil klage den hun. 

 Weider-Aasen sier at NRK blir en juridisk part ovenfor en kilde, og mener det er svært problematisk.

– Hva ville NRK gjort hvis det var problemer knyttet til søknaden. Da ville man blitt dratt inn i en konflikt og vært ansvarlig, sier hun og legger til:

– Skal man som utenriksreporter søke asyl for de man møter? Man åpner en dør her.

Avpubliserte

Serien «Ingen elsker Bamsegutt» handlet om en norsk mann, også kjent som «Bamsegutt», som var bosatt på Filippinene med sine kone og tenåringssønn. Familien kjempet en kamp for å komme tilbake til Norge.

NRK jobbet med dokumentaren om «Bamsegutt» i flere år før den fikk sin premiere 15. november i fjor, med Tore Strømøy i spissen.

Søndag fire dager senere valgte NRK å trekke serien midlertidig etter at det ble offentlig kjent at seriens hovedperson har en sedelighetsdom på seg fra 1991. 

Det var en dom NRK utelot å opplyse om i dokumentaren.

I forkant hadde også Aftenpostens Christina Pletten gått ut og kritisert serien, blant annet fordi hun mente Tore Strømøy ble en aktiv part i saken.

I påvente av mulige endringer i dokumentaren, rant det inn klager til Kringkastingsrådet. Serien ble også debattert på Debatten, der distriktsdirektør Marius Lillelien uttalte følgende om hvorfor dommen ikke var en del av serien:

– Vi trodde at dette ikke ville komme frem. Det viser seg at var en naiv vurdering, og en feilvurdering.

Onsdag 22. november inviterte NRK til pressebrief, og fortalte at de avpubliserer serien for godt.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen ga en uforbeholden unnskyldning til den omtalte familien i serien, samt de pårørende i saken fra 1991.

– Jeg skulle ha grepet inn, sa hun foran et samlet Presse-Norge.

I desember ble det kjent at generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, bruker sin initiativrett og klager inn dokumentaren til PFU.

I sitt tilsvar erkjente NRK brudd på Vær Varsom-plakaten på to punkt.

Disse punktene ble NRK felt for:

  • 2.2. Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.
  • 3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.
  • 4.8. Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS