Altinget-redaktør Veslemøy Østrem.
Altinget-redaktør Veslemøy Østrem er gjesten i denne ukens Pressepodden. Der både skryter hun av og refser sin egen bransje.

Pressepodden: 

Redaktøren raser mot medienes bruk av ordet «slakter»: – Blir ordentlig sur

Altinget-redaktør Veslemøy Østrem mener frontsjefene bør skjerpe ordbruken - og synes de politiske journalistene bør bli bedre på økonomi. 

Publisert Sist oppdatert

I disse dager feirer nettavisen Altinget ett år på det norske mediemarkedet

Sjefredaktør Veslemøy Østrem gjester denne ukens Pressepodden, og forteller mer om hvordan det første året har vært, hvordan responsen fra markedet har vært og hva som har overrasket henne mest. 

– Det har vært utrolig travelt. Kjempegøy, inspirerende, spennende og ganske slitsomt, sier Østrem i Pressepodden.

– Men døgnet burde hatt 29 timer, og året hatt 400 uker. Da hadde vi kanskje fått gjort alt vi har lyst til å gjøre. Den store mismatchen mellom ambisjonsnivå og ressurser har vært det mest utfordrende, sier hun. 

Hør hele episoden øverst i denne saken, eller der du vanligvis finner podkast

– Er kunnskapen for dårlig?

Politisk journalistikk i Norge har - mildt sagt - hatt nok av skandaler og uro å dekke det siste året. 

Det har toppet seg de siste ukene med aksjesaken med Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes.

Østrem beskriver koket som frustrerende. 

– Det har vært travelt på en litt vond måte. Nok en gang må politiske journalister bruke det meste av tiden som på å følge etter de politiske skandalene, enn å følge med på politikkutviklingen, sier hun.

– Vi er den situasjonen at vi har nisjer og kan følge fagutviklingen og politikkutviklingen tett. Og det har vi valgt å fortsette med, også når det koker som verst. Det er også derfor vi er der. Vår rolle er å dra noen lange linjer og komme med analysene, sier Østrem.

Hun skryter av E24 som avslørte aksjesaken, men kommer samtidig med en pekefinger til norsk mediebransje: 

– Det er utrolig interessant at ingen journalister har sett på dette tidligere. Det har jo vært innsyn om dette før, sier Østrem.

Og legger til: 

– Når dette har lagt seg så kan det hende at vi i den politiske journalistikken skal gå i oss selv. Kanskje vi er litt uinteresserte i økonomi? Er aksjekunnskapen for dårlig?

Artikkelen fortsetter under bildet

Altinget-redaktør Veslemøy Østrem.
– Jeg er ikke sikker på at så mange norske journalister egentlig forstår hva en rentebane og inflasjonsdrivende tiltak er, sier Altinget-redaktør Veslemøy Østrem.

– Jeg har en hangup nå

Østrem mener det er nettopp er innen næringsliv, finans og pengeforvaltningen hvor det kanskje skorter litt på kunnskapen blant de politikk-journalistene.

– Jeg er ikke sikker på at så mange norske journalister egentlig forstår hva en rentebane og inflasjonsdrivende tiltak er. Så der har vi noe å jobbe med, sier hun.

Østrem refser også norsk media for noe helt annet. Nemlig ett spesielt ord som hun mener ikke burde blitt brukt på den måten det gjøres.

– Jeg har en hangup nå. Det er ett ord som jeg synes alle frontsjefer i hele Norge skal la være å bruke. Og det er ordet «slakte». Det er ingen grenser for hva som slaktes, hvem som slaktes og hvorfor man slaktes, sier hun.

Østrem har ingenting at journalister er frekke, tøffe og tabloide - men mener akkurat begrepet bør unngås.

– Jeg synes det er et ganske ubehagelig ord. Nå skal jeg bli litt pompøs, men nabolandet vårt er i krig. Det er det reell slakting. Det å da si at noen slaktes for en kjole, det blir jeg ordentlig sur av, sier Østrem.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS