Ansvarlig redaktør Erik Waatland beklager

KOMMENTAR:

Hva skjedde egentlig da vi meldte feil kringkastingssjef?

«Det er mitt ansvar at vi dreit oss ut. Her er et forsøk på å forklare hva som skjedde.», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag gjorde vi en kronidotisk tabbe da vi meldte at Helje Solberg ble utnevnt til ny kringkastingssjef.

Det gjorde vi noen sekunder før styreleder Birger Magnus i NRK skulle fortelle det til hele Norge uansett.

I ettertid har vi fått mye pepper. Helt forståelig.

Det er ingenting som gjør vondere enn å ta feil i journalistikken - og den lærepengen har vi fått nå. Jeg kan fortelle at det har blitt både tårer og sinne i redaksjonen det siste døgnet.

For utenforstående kan det kanskje fremstå noe teit. En venn av meg, som til daglig er langt fra journalistikken, skrev på Facebook at vedkommende ikke skjønte hva vi beklaga på M24.no. «Dere retta jo opp rett etterpå».

Ja, det stemmer. Det tok ikke lang tid fra vi pusha feil K-sjef til vi sendte ut en rettelse. Kort tid etter la vi også ut en beklagelse. Den burde jeg skrevet noe mer utfyllende, men det rakk jeg ikke under koket, så nå kommer det heller i dag.

Her er et forsøk på å si noe mer om hva som skjedde.

Vi har i flere måneder jobba med å finne ut hvem som kan bli ny kringkastingssjef. Det er jo forbanna gøy å kunne melde det først - noe mer eller mindre alle nyhetshoder kan kjenne seg igjen i. Derfor har vi hatt grundige samtaler med en rekke folk i og rundt prosessen.

Det har medført i saker som «Her er favorittene til å bli ny kringkastingssjef», der både Vibeke Fürst Haugen og Helje Solberg var med på lista. Og i saker der vi kan melde at det står mellom Haugen og Solberg, men at Haugen ligger et noe foran i å være favoritt.

Vi bruker mye tid på å jobbe opp mot kilder og slenger ikke rundt oss påstander vi ikke kan dokumentere. Men vi gjorde en megatabbe i går.

I våre samtaler med kildene våre, var det helt tydelig at Furst Haugen lå an til å bli kringkastingssjef, men på morgenen torsdag fikk vi inn meldinger fra to troverdige kilder om at vi ikke burde være så sikker på det. For å stille forberedt, så lagde vi to upubliserte versjoner:

  • Vibeke Furst Haugen blir ny kringkastingssjef
  • Helje Solberg blir ny kringkastingssjef

Dette gjorde desken på oppdrag fra meg. Ikke uvanlig for oss, for vi gjør som regel dette på større hendelser - for å ikke fremstå helt bakpå når nyheten sprekker.

På desken hadde vi god kontroll og ventet på rapporter fra Marienlyst.

I nyhetskoket skjedde det en idiotisk tabbe av oss. Som ansvarlig redaktør hadde jeg ikke lagd en god nok rutine for redaksjonen når det kommer til hvilke bekreftelser vi trengte for å publisere.

Helje Solberg var i Studio 19 ble det informert i felleschatten vår - og jeg tar ansvaret for at vi ikke hadde god nok faktakontroll på hva det faktisk betydde da jeg tok avgjørelsen om å publisere.

En dum avgjørelse av meg førte til at vi da pushet feil sak - og må nå stå til rette for det.

Flere på Twitter reagerer på at vi journalister er så kåte på å være først - at det ikke spiller noen rolle for oss om det er rett. Jeg skjønner veldig godt at vi blir «laughing stock» i bransjen. Vel fortjent.

Men det er mitt ansvar som redaktør i Medier24 å sørge for at vi har gode nok rutiner - og det sviktet jeg på.

I går sendte jeg en beklagelse til Helje Solberg og jeg vil også gjenta beklagelsen min til leserne av Medier24 i dag. Vi kommer til å bygge en helt ny rutine for hvordan vi kommuniserer internt på breaking-hendelser - og lover å bli bedre.

Unnskyld!

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS