En "går fri", mens to er innblandet i ukas beste miks av journalist, intervjuobjekt og ekspertkommentator, mener Marius Thorkildsen.

SKRÅBLIKK:

Ukas beste journalistiske rolleblanding

«Norge er tross alt et lite land, og kjendisnorge er et enda mindre land. Men hvor lite er det egentlig mulig å få det?», skriver Marius Thorkildsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ingenting er som å avslutte uka med en prisutdeling. Denne uka er det en slags journalistisk rolleblanding-spesial fra «Ukas beste»-redaksjonen. Norge er tross alt et lite land, og kjendisnorge er et enda mindre land. Men hvor lite er det egentlig mulig å få det?

Både VG og TV 2 prøver sitt beste for å hjelpe oss med å forstå dette.

Beste journalistiske rolleblanding:

Bronse – TV 2 og Toska

Det er ikke en ren journalistisk rolleblanding, og det er kun derfor den karrer seg til en knapp tredjeplass. Men vi kommer ikke unna TV 2 Sporten som hyret inn David Toska for å prate om sjakk denne uka. Toska var først hyret inn som ekspert, men ble senere nedgradert til gjest.

Jeg skal ikke gå inn i debatten om det var riktig eller galt å sette en tidligere straffedømt i TV-ruta.

Samtidig har jo TV 2s andre ekspertkommentator, Hans Olav Lahlum, skrevet krimromaner i flere år. Så på en måte man kan argumentere for at sirkelen er sluttet med David Toska.

Vi kan kanskje håpe på et Lahlum/Toska boksamarbeid i fremtiden?

Sølv – VG, Erland Bakke og Max Social:

VG hadde søndag en sak om kjendismanager, og entusiastisk bruker av det norske rettssystemet, Erland Bakke. Saken handler om hvordan Bakke har benyttet sin påvirkning inn mot mediene for å beskytte sine klienter. En av disse mediene han har utøvd påvirkning mot er VG selv. I tillegg er så godt som alle kildene i saken enten nåværende eller tidligere Schibsted-ansatte.

Eksempelvis har Bakke hatt en konflikt med Morten Ramm på Instagram. Dette fordi Ramm hadde reagert på forrige sak VG skrev om Bakke. Ramm er representert av VGs-management-selskapet Max Social, samtidig som han er programleder i VG. I tillegg har han også lagd en dokumentarserien “Fan av Flint” om Bakke-klient John Arne Riise.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er to andre kilder i saken. De har tidligere kritisert VG-redaktør Gard Steiro (også intervjuet i saken) for å ikke være tøffe nok mot Bakke. Tusvik & Tønne er tilknyttet Schibsted-eide PodMe.

Diagram

Jeg forsøkte å tegne opp et diagram for alle koblingene i denne saken, men det ble veldig fort “A Beautiful mind”-stemning på kontoret mitt, og jeg måtte love samboeren min å ta ned alle bildene av VG-profiler fra veggen.

En litt ekstra kudos i denne saken til Kampanje.com-redaktør Knut Kristian Hauger for å være en av de få kildene i saken som verken jobber med, fester med, eller som har vært representert av Erland Bakke - i hvert fall ikke akkurat nå.

Gull – TV 2s God Kveld Norge:

Dorthe Skappel, Niklas Baarli og Sophie Elise Isachsen er alle programledere i God Kveld Norge. Tilfeldigvis er også alle tre deltakere på årets sesong av Farmen kjendis. Kjendis er tilfeldigvis en viktig innholdsstolpe i God Kveld Norge-redaksjonen, ergo må jo programlederne kunne intervjue deltakere fra Farmen Kjendis.

Det eneste problemet er at de ikke kan intervjue seg selv, da det er vanskelig opprettholde journalistisk integritet overfor seg selv.

Eller, det kan jo diskuteres. Ingen kjenner jo intervjuobjektet bedre enn en selv, det burde være relativt lett å vite hvorvidt man selv juger. Samtidig så er jo vi mennesker også gode til å juge til oss selv. Jeg for eksempel fortsatt overbevist om jeg lett kunne hatt sixpack hadde det ikke vært for korona.

Uansett. God Kveld Norge har valgt å løse denne potensielle habilitetsutfordringen med å rullere på hvem i redaksjonen som er journalist og hvem som er kilde.

Eksempel: Programleder i God Kveld Norge, Dorthe Skappel, tar av seg programlederhatten og blir kilde. Hun snakker ut om hvorfor hun vurderte å trekke seg fra programmet til Baarli og Isachsen.

Baarli tar så av seg programlederhatten og snakker ut til Isachsen og Skappel om hvordan det var å bli akutt syk på Farmen.

Dette er jo et lukket økosystem som selv Apple hadde vært stolt av. I en tid hvor forretningsmodellene til mediene fortsatt er under press så er det så tett man kommer på en journalistisk evighetsmaskin av ren effektivitet.

Så er det bare å vente i spenning på hvem av disse som ender opp i henholdsvis Max Social og stallen til Bakke.

Gratulerer til alle!

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS