Lise Askvik og Erik Hexeberg.
Foto: Øyvind Dammen
MENINGER:
NRKs demokratiske blindsone – eller?
«NRK ønsket å følge Ensomhetspartiet gjennom hele valgkampen. Må
nystartede partier ha partiledere med jobb i NRK for å få omtale i statskanalen?», skriver Erik Hexeberg og Lise Askvik.
For et nystartet parti er det en fantastisk mulighet – uansett når serien blir sendt. NRKs politiske journalistikk virker å veksle mellom å usynliggjøre noen partier og å overeksponere andre – uten demokratisk retningssans.
NRK skulle lage en dokumentar om ensomhet og valgte å følge et nystartet politisk parti, Ensomhetspartiet, helt frem til valgdagen. Dokumentarserien skulle ifølge NRK ikke sendes før etter valget. Etter kraftig kritikk, blant annet fra Eivind Trædal (MDG) og Erik Waatland i Medier24, snudde NRK og utsatte innspillingen.
Det var en nødvendig retrett. Men at NRK først måtte irettesettes offentlig for å forstå rekkevidden, viser et dypere problem: mangel på prinsipiell forståelse for egen rolle i demokratiet. Var de blinde for statskanalens enorme påvirkningskraft? Eller skjønte de ikke hva det betyr når Norges største og mest betrodde mediehus, et statlig finansiert informasjonslokomotiv, løfter frem én aktør og virker å ignorere andre demokratiske stemmer?
Selv om NRK i Dagsnytt 18 den 16. mai så nødvendighetene av nye vurderinger av sin omgang med Ensomshetspartiet, klarer statskanalen å sende et nytt innslag om partiet i Dagsrevyen dagen etter. Denne gangen sendte de innslag om Else Kåss Furuseths 17.-mai-frokost for ensomme, der det også var plakater for Ensomhetspartiet. Var dette et planlagt innslag til serien om Ensomhetspartiet, som samtidig blir benyttet som aktualitet?
At dette skjer nettopp på nasjonaldagen, dagen vi feirer grunnloven og demokratiet vårt, gjør det ekstra alvorlig. Akkurat på denne dagen burde demokratiets prinsipper fremheves, noe vi ikke opplever at NRK gjør med dette innslaget.
Dette er ikke en kritikk av verken Ensomhetspartiet eller Else Kåss Furuseth. De tar opp viktige temaer mange kjenner seg igjen i. Det er heller ikke en kritikk av at kjendiser engasjerer seg i politikk. Dette er en kritikk av NRKs selektive, udemokratiske og personavhengige politiske dekning, som veksler mellom tilnærmet ekskludering og overdreven eksponering.
Før NRKs tabbe med Ensomhetspartiet var ferdig debattert stilte NRK Debatten til disposisjon for Fred og Rettferdighetspartiet (FOR) tirsdag 20.05 etter partiets annonsekampanjer. Hensikten med å invitere partiet til Debatten var å bringe klarhet i finansieringen av annonsekampanjen. Samtidig fikk partiet synliggjort sitt budskap. Det er likevel stor forskjell på NRKs behandling av FOR og Ensomhetspartiet. Ensomhetspartiet får ingen kritiske spørsmål, kun heiarop fra NRK, og eksponeringen av Ensomhetspartiets tilblivelse og vekst er fulgt med gjentatte reportasjer i NRK. I tillegg inviteres Else Kåss Furuseth til diverse sendinger som komiker og partileder eller programleder og partileder, for eksempel i Fredagspanelet.
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har klare retningslinjer: statlige medier skal synliggjøre alle partier som stiller til valg på en likeverdig måte, også de små. Velgere har rett til å kunne ta informerte valg. I Debatten 20.05 innleder Fredrik Solvang om NRKS ansvar og sier: «… Vi skal fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.»
Da må NRK opplyse likeverdig om alle valgmuligheter. Når NRK skal opplyse befolkningen om hvilke alternativer som finnes, må de ikke fungere som kampanjeapparat for få partier og samtidig nærmest tie ihjel resten av den utenomparlamentariske opposisjonen. Akkurat det skjedde ved stortingsvalget i 2021.
NRK gjennomførte i forkant av 2021-valget en egen undersøkelse av hvem som var kilder i deres politiske saker. Den ble presentert for Kringkastingsrådet 23. november 2021. Resultatet: De syv partiene som stilte lister i alle fylker, men som ikke var representert på Stortinget, var kilder i kun 2,3 prosent av sakene. Nesten alle var kun på nett. Påfallende nok var det ingen i Kringkastingsrådet som påpekte eller problematiserte dette. NRKs praksis virker i tiår å ha vært å gjøre partier uten stortingsplass usynlige. I år ser vi et nytt trekk: Når partilederen er programleder i NRK, får partiet bred dekning. NRK er ikke hvilken som helst kanal. De får 7–8 milliarder kroner i året fra fellesskapet for å utføre sitt samfunnsoppdrag. De sier selv at 70 prosent av befolkningen bruker NRK som sin viktigste informasjonskilde før valg. Så stor makt kan ikke forvaltes skjevt og lemfeldig.
Saken med Ensomhetspartiet har avslørt NRKs manglende forståelse for egen rolle. Det trengs en skikkelig oppvask. NRK er landets medielokomotiv, og derfor følger andre medier etter. Statskanalens flørt med Ensomhetspartiet er mer enn et ubetenksomt sidesprang. Det viser et langvarig svik mot demokratiets grunnprinsipper.
Vi som har skrevet denne kronikken, har i gjentatte debattinnlegg påpekt at velgerne ikke blir informert om partiene utenfor Stortinget og at det er en demokratisk mangel, og vi har påpekt at det ikke eksisterer en ytringsfrihet uten reell ytringsmulighet. Helsepartiet klaget på stortingsvalget 2021 på denne bakgrunn, men klagen ble ikke tatt til følge fordi valgloven ikke omfatter velgernes rett til informasjon.
NRK kan ikke gjøre om det ugjorte. Men de kan rette opp feilene ved å synliggjøre alle politiske partier på like fot. Først da respekterer NRK velgernes rett til fri og balansert informasjon.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.