Nyhetsredaktør Nareas Sae-Khow i NRK Trøndelag svarer på kritikk mot en NRK-sak om krigen i Gaza.

MENINGER:

Et forsøk på å motvirke maktesløshet

«At NRK presenterer denne lista, er ikke det samme som at NRK tar stilling til tiltakene, konflikten og de stridende partene som sådan», skriver Nareas Sae-Khow.

Publisert Sist oppdatert

Teksten svarer på dette innlegget.

Gaza-krigen er ikke et lett sakskompleks å dekke – noe vi i NRK tar på største alvor. Det er mange dilemmaer og vanskelige redaksjonelle valg som vi gjør løpende i hver eneste nyhetssak.

Men jeg mener at saken er et direkte og ærlig forsøk på å adressere den maktesløsheten som mange av våre lesere, lyttere og seere (spesielt unge) har uttrykt at de har – på grunn av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza-krigen.

Det betyr ikke at NRK går ut og anbefaler disse tiltakene gjennom å publisere denne saken.

Det vi har gjort, er å snakke med og sammenfatte det som ulike kilder sier at folk kan gjøre, hvis de ønsker å gjøre noe. Nettopp for å motvirke maktesløsheten som mange føler på.

Ingressen er selve premisset for hele saken: «Tusenvis av barn har blitt drepne, og mange i Noreg kjenner seg makteslause. Her er sju ting du kan gjere om du vil hjelpe».

Maktesløshet blant de unge

Saken er laget av vårt unge nyhetsmiljø i Trondheim, som jobber med P3nyheter og som driver nyhetskontoen @nrknyheter på Instagram.

Redaksjonen har løpende og tett publikumskontakt med den yngre målgruppen. Tilbakemeldingen fra disse til oss, tyder på at det er stort behov for å nettopp kunne gjøre noe, blant annet illustrert av det voldsomme engasjementet for «All eyes on Rafah»-kampanjen som har versert på sosiale medier den siste tiden.

(For unge er også krig og uro blant de temaene som bekymrer mest, ifølge Opinions UNG-rapport, som riktignok ble gjort før krigen i Gaza brøt ut)

Direkte form

Så kan jeg skjønne til en viss grad at Håvard Lied og andre lesere kan reagere på selve formen til denne saken, som er veldig direkte. Det er jo en såkalt listesak, hvor målet er å gi leserne kunnskap (punktvis), slik at de selv kan ta velinformerte valg og bidra/hjelpe med noe i denne konflikten – hvis de ønsker – som medmennesker.

Men at NRK presenterer denne lista, er ikke det samme som at NRK tar stilling til tiltakene, konflikten og de stridende partene som sådan.

Jeg mener det er en god kildebredde gjennom hele saken, nettopp for å få med nødvendig kontekst. Men så vil det alltid være en diskusjon om vi burde ha hatt med flere kilder – og flere perspektiv – som det er i alle saker.

Men denne saken er bare én av mange måter NRK dekker Gaza-krigen, og konsekvensen av krigen, på. NRKs mange redaksjoner kommer til å fortsette å dekke krigen bredt – med løpende saker som har ulike perspektiv.

Denne saken er altså laget med tanke om å være konstruktiv, og svare direkte på denne maktesløsheten vi har inntrykk av at mange i Norge opplever nå – spesielt de unge.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS