Se video:

Her takker NRK-veteranen Helge Jøssing av etter 43 år

– Det var emosjonelt. Jeg har hatt store deler av mitt liv hos NRK, sier det kjente Dagsnytt-ankeret til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

NRK-veteranen Helge Jøssing går av med pensjon og slutter i mediehuset etter nesten 43 år.

Journalisten hadde sin siste sending som nyhetsanker på Dagsnytt onsdag formiddag denne uken, og benyttet anledningen til å takke for seg:

– Dette er min siste sending her i NRK. Jeg vil takke alle lyttere for å ha hørt på disse sendingene, takk for alle kollegaer som har gjort det mulig, sa han.

– Det har vært en ære og et privilegium for meg å presentere dem her i NRK. Men nå er det slutt, nå venter pensjonisttilværelsen. Så takk for meg, sa Jøssing.

Se seansen i videovinduet øverst i saken (gjengitt med tillatelse fra NRK)

– Emosjonelt

Overfor Medier24 innrømmer Jøssing at det var spesielt.

– Det var emosjonelt. Jeg har hatt store deler av mitt liv hos NRK. Men en dag må en slutte. Man har ikke evig liv noe sted, sånn er det, sier han til Medier24.

Jøssing har primært jobbet radio i sin NRK-karriere, og har lest morgennyhetene fast på radio - og de senere årene også på TV.

Han forteller at han forlater NRK med gode minner.

– Det har vært gledesfylte år, og jeg har hatt det veldig bra i NRK. Jeg kan ikke klage på noe. Det er et flott arbeidsmiljø, og mange gode kollegaer, sier Jøssing.

På spørsmål om hva som har forandret seg mest med jobben siden han begynte i NRK, er han klar:

– Den største forskjellen er teknikken. Før gjorde ikke vi noe annet enn å lese nyhetene på radio. Ellers var sendingen teknikerstyrt. Men nå styrer vi all teknikk selv.

– Da datamaskinene kom ble det også endring. Det hjalp vesentlig med å redigere innslag, noe som var mye mer krevende tidligere, forteller Jøssing.

– Hva er forskjellen på journalistikken nå og da du begynte?

– Nå går det mye mer tid på å utvikle egensaker. Tidligere var vi veldig bundet til nyhetsbyrå, og hadde mer en gatekeeper-funksjon. Men nå utvikler vi mer egne saker som heldigvis også får konsekvenser, sier han.

Vil ikke jobbe til han dauer

Jøssing nevner også utviklingen mot en mer tabloid journalistikk hos NRK, og endringen av krimjournalistikken.

– Nå har vi mye mer dybde i krimjournalistikken. De nye journalistene har langt mer innsikt og oversikt over dette enn det vi hadde før. Det er en stor fordel, sier han.

– Er det noe spesielt øyeblikk du husker fra alle sendingene gjennom disse årene?

– Tenker du på tabber? For det har vært mye rot og tull, spesielt knyttet til strømstans når man er alene på jobb på morgenen, sier Jøssing og ler.

– Men av hendelser så har det vært mye. Jeg husker godt Scandinavian Star-ulykken (1990), Kursk-forliset (2000), Kong Olavs død (1991) og alle krigene, forteller han.

Jøssing ser frem til pensjonisttilværelsen, men sier han vil savne miljøet og menneskene på Marienlyst.

– Jeg vil savne fellesskapet med kollegaene. Det er ganske inderlig og nært i Dagsnytt-redaksjonen, sier han.

– Men heldigvis har jeg ikke revet av alle båndene. Jeg har i mange år vært involvert i idrettslaget hos NRK, og har fortsatt tilgang til treningsrommet. Der vil jeg fortsatt få møtt kollegaer, sier Jøssing.

Han ser imidlertid ikke for seg noe snarlig deltids-comeback innen journalistikken.

– Jeg ser det er litt påfugl-tendenser blant enkelte av mine tidligere kollegaer i mediebransjen som blir pensjonister. Det må de gjerne drive med, men det er ikke for meg.

– Hvorfor skal man jobbe til man dauer? Litt av poenget med å være pensjonist, er at man kan senke turtallet ned litt, sier Jøssing.

Han nevner blant annet at han heller vil dyrke sin interesse for langrenn, restaurering av gamle biler og vedlikehold på hytta.

– En levende legende

Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, sparer ikke på superlativene når han blir bedt om å beskrive:

– Helge Jøssing er en levende legende i NRK-sammenheng. Han har jobbet stort sett i Dagsnytt-redaksjonene i alle årene, og står for soliditet og kvalitet i alt han gjør, sier Berge til Medier24.

– Han har en stemme som store deler av det norske folket kjenner. Etterhvert har han også vist seg frem på TV, etter at radiosendingene også ble sendt der.

Berge beskriver Jøssings exit som vemodig.

– Personlig vil jeg trekke frem at han er en veldig god kollega, og en interessant fyr med et bredt interessefelt.

– Helge har også vært en betydelig skikkelige og markant personlighet, både ut mot publikum og innad i miljøet på Marienlyst, sier Berge.

Powered by Labrador CMS