Elin Martinsen.

KOMMENTAR:

Menns liv er like umistelige

«Jeg misliker at journalister fortsatt snakker om «kvinner og barn» når de rapporterer om mennesker som rammes i krig», skriver Elin K. Martinsen

Publisert

Jeg hører det stadig på NRK. Jeg leser det hos Filter Nyheter og TV 2.

Sånn for eksempel: «Totalt ble 13 personer drept i angrepene, inkludert flere kvinner og barn.»

Hva betyr egentlig «kvinner og barn» i denne sammenhengen, når bombene faller i hodet på folk? 

Hører kvinner til blant de vergeløse på samme måte som barn, syke og gamle? 

Å skille mellom tap av militære og sivile liv er nyttig i krig, sivile liv skal beskyttes. Men journalistene kan umulig mene at sivile menn er legitime mål.

Forskjellen på kvinner og menn i krigssituasjoner er ikke så entydig som «kvinner og barn» kan tyde på. 

Kvinner er også soldater. Menn blir tvunget ut i krigshandlinger fordi de er menn. Menn blir også utsatt for seksuell vold i krig.

Henger journalistene igjen i en historie om ridderlighet, en overlevning fra Titanics tid, da ideen om at kvinner og barn skal evakueres først spredte seg i populærkulturen. Det skal være «havets uskrevne lov» blant sjøfolk.

Det stemmer forøvrig ikke, ifølge forskning.no

«I en gjennomgang av 18 store sjøfartskatastrofer fra 1800-tallet til i dag, viser de at kvinner jevnt over har halvparten så stor sjanse for å overleve som menn. For barna er oddsene enda dårligere.»

For det finnes situasjoner der kvinner som gruppe har dårligere sjanser for å klare seg enn det menn har, når muskelstyrke gjelder, hvis det å trenge seg frem i en folkemengde øker egen mulighet for overlevelse.

Men vi bør holde opp med å rutinemessig bruke frasen «kvinner og barn» når det er fare på ferde og heller vurdere fra situasjon til situasjon hvem som er særlig sårbare, det kan for eksempel være barn, syke, gamle.

Å tilsynelatende i en slags omsorg sette kvinner rutinemessig inn i gruppen det særlig er verdt å nevne at dør, barnliggjør kvinner og tar noe fra menn som rammes. Menns liv er like umistelige.

Når drapsvåpen faller ned fra himmelen er alle sivile liv like. 

Mens ikke-journalister som siteres får bruke de ordene de har til rådighet venter jeg av journalister, og vaktsjefene de har, at de ikke tankeløst griper til nærmeste munnhell.

Språket er et arbeidsverktøy og målet må være å så presist som mulig gjengi det som faktisk skjer.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS