Google har lansert AI Overviews i Norge. Kort oppsummerte svar – rett i søkeresultatet. Og med det: færre klikk til mediene. Mindre trafikk. Tapte annonseinntekter.
«Det grenser til tyveri», sier Dagbladets Eugene Larsen. Han advarer om fremtiden for journalistikken - og demokratiet i seg selv.
Han slår fast at det vil føre til fall i søketrafikken for norske medier.
Klart det vil. Dette er starten på et omfattende skifte for internett slik vi kjenner det.
Trafikkdødens neste bølge. Mens bransjen enda sliter med å tilpasse seg den forrige tsunamien - fallet i trafikk fra sosiale medier - og techgigantenes kapring av annonsepengene.
Enkel servering
Noen er bedre forberedt enn andre. Alle har skjønt at direktetrafikk fra forsidene vil bli viktigere og rigget seg for det. Flere konserner har satset hardt på brukerbetaling - antakelig fordi de ser de dystre utsiktene for tredjepartstrafikken og annonsemarkedet.
Reuters estimerer at over 40 prosent av trafikken til nyhetsnettsteder globalt kommer fra søk. For mange norske medier har dette vært en livsnerve. Det er denne grunnmuren som nå slår sprekker.
Men kanskje lente vi oss for tungt inn i klikkøkonomien. Årevis med tilpasning for søkemotorene har gjort journalistikken flatere. Mer generisk. Lett å kopiere.
Det er den informasjonen Google nå serverer – bare enklere, raskere og på folkets premisser.
Som svar på tyverianklagene svarer Google nettopp det: De har som mål at «harde nyheter» ikke skal dukke opp i KI-oppsummeringene - men ikke samme mål for enkel informasjon fra mediene om f.eks. hagearbeid.
Fremtidens internett
Vi snakker mye om at plattformene stjeler innhold. Men det viktigste har de allerede stjålet: Brukeren og vanen. Vi har stått og sett det skje i sakte film - halvveis fornøyd så lenge vi fikk trafikk og annonsepenger i retur.
Nå forsvinner klikkene. De får svaret med én gang.
Hele søkelandskapet endres, slår VGs Marcus Husby fast: Men det er ikke slik at all Google-trafikk forsvinner over natta.
Og godt er det. Det kjøper oss i det minste litt tid til å tilpasse oss. Men det er naivt å tro at dette er noe annet enn starten.
Starten på fremtidens internett - eid av gigantene - der de redaksjonelle mediene ikke får plass.
Prisen for bolletips
– Generelt tror jeg at folk ønsker minst mulig friksjon når de søker informasjon. Hvis de får det de trenger direkte i søkeresultatet, er det lite som motiverer til å klikke videre, sier Chris Ronald Hermansen i TV 2.
Selvfølgelig har han rett. Her vi sitter i mediene og først og fremst tenker på trafikk og annonsepenger glemmer vi ofte å se det fra brukerens perspektiv.
Så deilig å få alt du trenger på et sted. Uten å rote deg gjennom en lenkejungel og få opp en haug med reklamer - eller måtte kjøpe et avisabonnement - bare for å finne ut noe helt enkelt som de beste stedene å spise bolle i Oslo.
TV 2s KI-sjef ser utviklingen som en påminnelse av å dyrke det unike - og bruke mindre ressurser på det som lett kopieres av andre.
Og selv om det kanskje også er en selvfølge, er han inne på noe helt essensielt.
Kommentarfeltskrigerne har jamret i årevis over at klikkøkonomien har drept den ekte journalistikken.
De bør ikke avskrives. Kanskje var de våre første varslere om at journalistikken svekkes hvis vi tilpasser innholdet vårt til søkemotorenes verdens.
Hva nå?
Ahrefs anslår at klikkraten fra søkeresultat faller med over 30 prosent når AI Overviews vises. Og ifølge Reuters Institute forventer 74 prosent av globale redaktører ytterligere nedgang i søketrafikk i år.
La det være ingen tvil: Søket slik vi kjenner det er døende. Og dette er trolig bare starten.
Men det er også en mulighet til å ta et oppgjør med oss selv.
Vi har tilpasset oss søkemotorene - og laget mye journalistikk som ikke vil bli savnet.
Så det store spørsmålet nå, er hvordan vi lager innhold som ikke lar seg erstatte.
Bare da kan vi hente brukerne hjem – og få dem til å bli.
PS: Dette svarer Google om tyveri
Kommunikasjonssjef i Google Norge, Sondre Ronander er blitt forelagt kritikken fra Brandal Laran. Han svarer følgende i en e-post:
Vi har bevisst designet AI-oversikter for å fremheve og drive oppmerksomhet til innhold fra hele nettet. Målet er å gjøre det enkelt for folk å besøke nettsteder for å dykke dypere ned i emner de ønsker å lære om.
Vi har også funnet ut at folk besøker et større mangfold av nettsteder for å få hjelp med mer komplekse spørsmål. Når folk klikker fra søkeresultater med AI-oversikter, er disse klikkene av høyere kvalitet. Folk tilbringer mer tid på nettstedet, fordi vi har blitt flinkere til å finne riktig informasjon og nettsted for dem.
Nyheter kan dukke opp som en del av den totale miksen av lenker i våre AI-funksjoner, men vi har som mål å ikke vise AI-oversikter for "harde nyheter", der aktualitet og faktasjekking er spesielt viktig. Men hvis folk søker etter mer informasjon om et bestemt emne, som for eksempel hagearbeid, kan en nyhetsartikkel om hagearbeid dukke opp som en lenke i AI-oversikter.
La meg også legge til at vi har en lang historie med å støtte sunne økosystemer og et åpent internett. Dette kommer fremdeles til å være en prioritet.
———————————————-
Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.